Covid-19

Hjärtan och vimplar för covid-överlevare

Hjärtan och vimplar för covid-överlevare
Vårdpersonalen på avdelning 3 på Handengeriatriken framför sitt livsträd. Längst till vänster i bakre raden står Nathalie Röttger. Maria Sjögren har fotograferat.

Sjuksköterskorna Maria Sjögren och Nathalie Röttger hänger upp ett hjärta för varje patient med covid-19 som skrivs ut. ”Vi vill lyfta det positiva”, säger de. På andra avdelningar firas hemgångar med vimplar och fjärilar.

På livsträdet hänger över 30 hjärtan, ett för varje patient som återhämtat sig efter covid-19 och åkt hem.

Maria Sjögren och Nathalie Röttger arbetar på avdelning 3 på Handengeriatriken i Stockholm. Det är de som har skapat trädet av färgglada papper.

– Idén kläcktes i arbetsgruppen, för att vi ville förstärka det positiva. Det är så mycket mörker, och vi gör det här både för patienterna och för att hålla oss själva uppe, säger Maria Sjögren, sjuksköterska och samordnare på avdelningen.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

”Vi behöver få mod”

Handens geriatrik har 72 vårdplatser på två avdelningar. Sedan coronakrisen började har de omorganiserat platserna. Nu har varje avdelning 15 platser för patienter med covid-19 och 18 för vanlig geriatrisk vård, avskilda från varandra.

– Vi behöver alla få lite mod. I vårt informationssamhälle rapporteras så mycket hemskt om coronakrisen. Men härifrån är det fler som skrivs ut än som dör, och livsträdet synliggör det för oss.

.

På Handens geriatrik är det besöksförbud på grund av smittorisken. Men vid vård i livets slutskede får anhöriga komma. De får då klä sig i skyddsutrustning.

– En del patienter med covid är rädda, en del inte. Våra patienter är olika, precis som vi alla är.

Vimplar på Karolinska

På intermediärvårdsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge i Stockholm har personalen i stället prytt taket med vimplar. En för varje patient som överlevt covid-19 även här. Det är sjuksköterskan Josefin Grönlund som tagit initiativet för att sprida hopp.

– Förra helgen diskuterade jag med en kollega. Vi ville på något sätt uppmärksamma det vi gör och lyfta oss själva, säger hon till tidningen Aftonbladet.

Här bedrivs avancerad vård på nivån mellan vårdavdelning och intensivvård. Vimplarna i olika färger fyller nu taket, 35 överlevande sedan mitten av mars.

Josefin Grönlund säger till Aftonbladet att arbetet kan vara tungt både fysiskt och psykiskt, men att vimplarna ger en boost till personalen. De ser att de gör skillnad.

Även på andra håll lyfter vårdpersonalen fram hur många patienter som tillfrisknat. Ett exempel är intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus, där utskrivna patienter symboliseras av fjärilar i papper som flyger iväg.

Men på Handens geriatrik hänger även stjärnor över livsträdet med hjärtan. En stjärna för varje förlorad person, avliden i covid-19.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida