skiftarbete

Ökad risk för hjärtsjukdom vid treskift

Ökad risk för hjärtsjukdom vid treskift
Det är påfrestande att arbeta treskift, visar studie. Arkivbild: Mostphotos

Sjuksköterskor som jobbar blandade skift drabbas oftare av kranskärlssjukdom. Det visar en stor amerikansk studie som följt sjuksköterskorna i 24 år.

Studien visar att sjuksköterskor som arbetar mer än 10 år med roterande nattskift hade 15-18 procent högre risk att utveckla kranskärlssjukdom, som exempelvis angina pectoris eller hjärtinfarkt.

Redan efter fem års treskiftsarbete ökar risken, visar studien som idag publiceras i den vetenskapliga tidskriften JAMA.

– Det finns flertalet riskfaktorer för sjukdomen, som rökning, dålig kosthållning, inaktivitet och högt BMI. Men även efter justering för dessa riskfaktorer märktes en ökad risk för hjärtsjukdom associerad till roterande skiftarbete, säger Celine Vetter, huvudförfattare till studien i en kommentar.

189 000 sjuksköterskor

Den nypublicerade forskningen från Brigham och Womens Hospital i USA är en del i de stora amerikanska studierna Nurses Health Study 1 och 2. 189 000 kvinnliga sjuksköterskor som deltog i studien 1988 och 1989 rapporterade om hur de arbetat roterande nattskift under hela sitt yrkesliv. Roterande nattskift definierades som minst tre nätter per månad, blandat med övrigt arbete på dag- och kvällspass.

Sjuksköterskorna har sedan följts upp i 24 år i de stora studierna som speciellt undersöker utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. De rapporterade om de gjort kärlundersökningar, haft bröstsmärta som diagnostiserats som kranskärlssjukdom, hjärtattack, eller gjort kardiovaskulära ingrepp som bypassoperationer eller inopererade stentar.

Olika typer av schema

Under de 24 åren inträffade mer än 10 000 nydiagnostiserade fall av kranskärlssjukdom. Forskarna upptäckte att om det var länge sedan någon slutat arbeta skift minskade risken.

– Det är möjligt att olika schematyper innebär olika risk. Vi vet inte de exakta schemana. Mer forskning behövs för att utforska samband mellan skiftscheman, individuell karaktäristik och hjärthälsa, för att minska risken för kranskärlssjukdom, säger Celine Vetter.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida