Utmärkelser

Hjärtsjuksköterska prisas för trådlös övervakning

Hjärtsjuksköterska prisas för trådlös övervakning
Lotta Altis har sett till att alla patienter i Sörmland med inplanterbar defibrillator numera kan övervakas trådlöst.

Sjuksköterskan Lotta Altis på hjärtintensiven i Eskilstuna har prisats för sitt arbete med att kunna kontrollera patienter som utrustats med inplanterbara defibrillatorer på distans.

– Det är roligt att få priset så klart, och kul att jag lyckades driva igenom projektet. Men det roligaste är att det gick till en sjuksköterska. Kanske kan det inspirera andra att göra något extra för patienterna i det vardagliga arbetet, säger Lotta Altis som arbetar som hjärtsviktssjuksköterska på hjärtintensivens mottagning på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Mona Schlyters kliniska pris, som hon nu fått motta för sitt arbete, består förutom äran av en prissumma på 10 000 kronor.

300 patienter

I ett års tid har Lotta Altis arbetat för att alla hjärtpatienter i Sörmland med en så kallad ICD, inplanterbar defibrillator, ska kunna övervakas och kontrolleras på distans. I dagsläget är cirka 300 patienter runt om i länet trådlöst anslutna till övervakningssystemet, vilket innebär att samtliga patienter numera monitoreras.

Utan att patienterna själv märker det skickas under natten information från ICD:n till en monitor i bostaden. Därifrån skickas informationen vidare till en databas som Lotta Altis och kollegan Johan Lyckström kan läsa av på morgonen.

All information skickas dock inte, bara sådan som visar på avvikelser från det normala. Exempelvis att batterierna håller på att ta slut, att elektroderna håller på att lossna eller att patienten har allvarliga eller farliga hjärtklappningar.

Övervakningen en bonus

– Övervakningen ska ses som en bonus för patienterna. Mår man dåligt måste man åka in till sjukhuset. Då ska man inte sitta och vänta på att jag läst av monitorn. Övervakningen är bra för att upptäcka sådant som patienten kanske inte känner av, säger Lotta Altis.

I dag behöver hon inte längre söka upp patienterna för att ansluta dem till övervakningssystemet. Alla som får en ny ICD eller får sin gamla utbytt ansluts numera automatisk.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida