Högskolan i Skövde vill starta nya utbildningar

Högskolan i Skövde vill starta nya utbildningar
Karin Bergman är avancerad primärvårdssjuksköterska och gör egna edömningar av patienter på Mariestads vårdcentral.

De lade ner sin utbildningtill avancerad primärvårdssjuksköterska. Nu finns planer på att starta igen — med flera inriktningar.??

Irene Eriksson, universitetslektor och programansvarig vid Högskolan i Skövde, är övertygad om att avancerade specialistsjuksköterskor är något som kommer allt mer.

— Vi har börjat titta på flera inriktningar. Förutom primärvården ser vi att det finns behov inom psykiatrin och den kommunala äldreomsorgen, säger hon.

Karin Bergman hör till det 20-tal avancerade primärvårdssjuksköterskor som under åren 2003 till 2008 utbildade sig i Skövde. Hon arbetar på vårdcentralen i Mariestad och brukar hinna med 10—15 patienter om dagen, patienter som annars skulle ha behövt tid hos distriktsläkaren. Det handlar om luftvägsproblem, öronvärk, halsont, urinvägsinfektioner, hudproblem. Karins arbete är att självständigt bedöma patienten, ordinera prover och behandling. Men recepten måste läkaren skriva.

— Det ger oss en del extra krångel att Socialstyrelsen inte vill ge oss förskrivningsrätt, men läkarna här tycker att det vi gör är viktigt och bra och försöker att hjälpa oss med det så snabbt och smidigt som möjligt, säger Karin Bergman.

Högskolan i Skövde var först i Sverige med en utbildning för avancerade specialistsjuksköterskor med den amerikanska/engelska Nurse Practitioner som förebild. Många av dem som har gått utbildningen i Skövde har i dag, precis som Karin Bergman, skräddarsydda tjänster inom primärvården i Skaraborg.

Men Kristina Olsson, som kommer från Värmland, är tillbaka på sitt vanliga jobb som distriktssköterska i Säffle.

— Det är tråkigt att jag inte får använda den kunskap jag har, det var en jättebra utbildning och jag tror ju på det här sättet att arbeta, säger hon.

Kristina Olssons erfarenhet är att det är viktigt att ha stöd av verksamhetschefer som ser ett behov av avancerade specialistsjuksköterskor i gråzonen mellan sjuksköterskor och läkare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida