Sommar 2017

Höjd sommarbonus i år

Höjd sommarbonus i år
För den som är beredd att skjuta på semestern erbjuder många vårdgivare extra betalt. Arkivbild: Mostphotos

Som vanligt finns det många vårdgivare som är beredda att lätta på plånboken för personal som kan tänka sig att jobba under semestermånaderna. För den som flyttar hela sin sommarsemester betalar Skaraborgs sjukhus 32 000 kronor extra.

– Nivån gäller hela regionen, inga sjukhus konkurrerar. Höjningen är ett sätt att visa att vi uppskattar de som vill flytta sin semester. Det är en uppoffring att ställa om sin ledighet, säger sjukhusets personalchef Marie Rodert till Mariestads-Tidningen.

Förra året fick de som flyttade sina fyra semesterveckor från månaderna juni-augusti till någon annan tid under året 22 000 kronor. I år får de alltså 10 000 mer.

För trötta för att jobba

– Generellt är vi emot sommarersättning, vi vill inte att våra medlemmar ska jobba när de skulle ha haft sin semester. Men det är bra att arbetsgivaren inser att ersättningen behöver höjas, även om den fortfarande är blygsam, säger Lene Lorentzen som är förtroendevald för Vårdförbundet på sjukhuset, till tidningen.

Å andra sidan tror hon inte att intresset bland medlemmarna är särskilt stort. Enligt Lene Lorentzen är de allra flesta för trötta och utarbetade för att vilja skjuta på sin semester.

För den som endast är beredd att flytta enstaka sommarveckor betalar sjukhuset 8 000 kronor extra per vecka.

Sommarbonusar på flera håll

Det är en tusenlapp mer än vad Akademiska sjukhuset i Uppsala betalar, där får man 7 000 kronor per flyttad vecka.

De sjuksköterskor i Örebro som är beredda att arbeta i hemsjukvården i de nordöstra kommundelarna från sommaren fram till nyår erbjuds 5 000 kronor extra i månadslön, enligt Radio P4 Örebro.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida