Utmärkelser

Hon är årets diabetessjuksköterska

Hon är årets diabetessjuksköterska
Ingrid Wetterholz är utsedd till årets diabetessjuksköterska 2016.

Ingrid Wetterholz vid diabetesmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö har utsetts till årets diabetessjuksköterska 2016. Hon prisas för sitt personcentrerade arbetssätt och sin nyfikenhet på ny teknik.

– Jag tycker att fler patienter ska ha möjlighet till tekniska lösningar, om de är i behov av det. Det finns sensorer som gör att patienten hela tiden kan se sina blodsockervärden, pumpar som stänger av sig innan blodsockret blir för lågt och andra tekniker som ökar möjligheterna att reglera sin diabetes och därmed få mindre komplikationer.

Det säger Ingrid Wetterholz som utsetts till årets diabetessjuksköterska 2016. Priset delades ut av Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård, SFSD, vid en ceremoni i samband med årets Diabetesforum som hölls i Stockholm i förra veckan.

– Det var jätteroligt, men framför allt blev jag väldigt överraskad. Jag kände inte ens till att jag var nominerad, säger Ingrid Wetterholz som arbetat som diabetessjuksköterska i 18 år.

Förutom att hon prisas för att ständigt hålla sig uppdaterad vad gäller nya tekniska innovationer lyfts även hennes personcentrerade förhållningssätt till patienterna fram i prismotiveringen.

– Jag arbetar mycket med patienter som har typ 1-diabetes. Ett stort ansvar ligger på patienten själv. Inget möte är det andra likt, jag måste utgå från de problem som personen framför mig har. Det är en utmaning, vilket samtidigt är det som gör det här arbetet så roligt. Det finns ingen skriven mall för hur den enskilde patienten ska behandla sin diabetes, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida