Hjärtsjukvård

Hon är en mästare på att följa upp patienter med hjärtinfarkt

Hon är en mästare på att följa upp patienter med hjärtinfarkt
Agneta Ramén är en mästare på att få diplom för sitt arbete med hjärtinfarktpatienter. Foto: Ingrid Eldeklint

Inte mindre än elva gånger har hjärtsjuksköterskan Agneta Ramén vid Sollefteå sjukhus fått diplom för sitt arbete med att följa upp patienter som behandlats för hjärtinfarkt. Snart är det dags för ännu ett nytt diplom.

15 februari 2019

– Det är lika roligt varje gång. Det är inspirerande, eftersom jag ser att allt vi gör för patienterna lönar sig. Att kämpa på ger resultat, säger Agneta Ramén som arbetat som sjuksköterska i 34 år och som hjärtsjuksköterska de senaste 13.

På en av väggarna i hennes arbetsrum hänger elva diplom. Ett av dem är från 2015 då Vårdförbundet utsåg henne till Dagens sjuksköterska ”för sitt goda arbete med hjärtinfarktvården”.

Bäst i landet

I Vårdförbundets motivering nämns att Agneta Ramén tidigare blivit prisad för att vara bäst i landet på att följa upp och registrera riskfaktorer för hjärtinfarktpatienter. Det som åsyftas är de tio övriga diplomen som hon genom åren fått ta emot från kvalitetsregistret Swedeheart.

I fjol prisades hon för sitt framgångsrika arbete med att få patienter att sluta röka. Hon fick även ett diplom för bästa måluppfyllnad för blodtryck vid andra uppföljningen.

Åtskilliga gånger har hon prisats för att ha varit ”svensk mästare” i att registrera hjärtinfarktpatienter och någon gång har diplomet delats ut för att förändringen av hjärtsjukvården har varit av toppkvalitet.

Sollefteå i topp

Varje år rankar Swedeheart landets sjukhus utifrån hur väl de tar om hand om och följer upp patienter som drabbats av hjärtinfarkt. Som Vårdfokus berättade i går toppas årets kvalitetsindex av två sjukhus, nämligen Falu lasarett och sjukhuset i Sollefteå.  Båda får nio av elva möjliga poäng.

Precis som i Falun är en av nycklarna till att hjärtsjukvården i Sollefteå presterar så väl den kontinuerliga och systematiska uppföljningen av patienterna.

I Falun sköts uppföljningarna av okomplicerade hjärtinfarkter av tre kranskärlssjuksköterskor. I Sollefteå finns det bara en hjärtsjuksköterska som i princip ensam ansvarar för eftervården och det är Agneta Ramén.

Arbetar personcentrerat

– Att vi så ofta hamnar i topp på rankningslistan beror nog på att vi försöker följa de riktlinjer som finns och att vi jobbar personcentrerat. Vi utgår från vad var och en av patienterna behöver och försöker utifrån det hitta vägar att nå målet, säger hon.

Swedehearts diplom delas ut i samband med årsmötet, som i år hålls den 9 april. Då räknar Agneta Ramén med att få åtminstone ett nytt diplom. Det brukar de sjukhus få som toppar rankningslistan.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida