Hon blev lycklig vinnare av Vårdförbundspriset
Det blev sjuksköterskan Martina Jarnström från Borås som fick ta emot Vårdförbundspriset på 500 000 kronor på Vårdgalan i dag. Hon hyllas för sitt arbete med att låta patienter bli mer delaktiga i sin vård genom att själva lära sig koppla bort sin cytostatikapump i hemmet.
Det blev en annorlunda Vårdgala i år. I stället för inspirerande föreläsningar, mingel och fanfarer sändes evenemanget digitalt. Till och med de nominerade kandidaterna fick delta uppkopplade från hemmet eller jobbdatorn.
Virus och vinnare
Och visst blev det en gala som präglades av covid-19, det virus som nu igen är på frammarsch i Sverige och resten av världen. Farsoten som satt stopp för de planerade firandet av sjuksköterskans och barnmorskans år 2020, men som samtidigt riktat strålkastaren mot dessa yrkens viktiga roller under en pandemi.
Viruset lyckades i allfall inte hindra Vårdgalan från att sprida glädje och energi denna novembereftermiddag, inte minst hos vinnaren av det stora Vårdförbundspriset – sjuksköterskan Martina Jarnström vid hematologi- och onkologienheten, SÄS, Borås.
– Jag är jättechockad, och så klart jätterörd och hedrad, säger Martina Jarnström strax efter att hon fått beskedet.
Verkligt värde för patienten viktigast
Priset får hon för sitt arbete med att lära patienter som har cytostikabehandling att sköta sina pumpar själv i hemmet. Det gör att de blir mer delaktiga i sin vård, slipper tidskrävande resor till sjukhuset och blir friare.
– Det handlar om att skapa ett verkligt värde för patienten – inte för oss i personalen. Då får man lyssna in vad är det som är viktigt för patienten och anhöriga, där har vi mycket att lära, säger Martina Jarnström.
Läs mer: Hon lär patienter koppla loss cytostatikapumpen själv
Vad betyder Vårdförbundspriset för dig?
– Det ger mig, och förhoppningvis andra, kraft att orka genomföra förändringar och arbeta mer personcentrerat. Det kan ju vara ganska tungt att driva det när man har mycket annat på jobbet.
Förutom äran så får du 500 000 kronor – vad ska du göra med pengarna?
– Åh, det har jag inte tänkt på. Men något roligt tillsammans med kollegorna tänker jag att vi får hitta på, det behöver vi i dessa dagar. Och sedan får jag göra något med familjen också, säger Martina Jarnström.
Under den korta intervjun med Vårdfokus sitter hon fortfarande kvar i den skrubb på jobbet där hon bevakat Vårdgalan. Hon trodde att hon var ensam kvar på avdelningen, men nu hörs kollegerna komma genom korridoren för att gratulera henne.
Årets Vårdchef
Pris till Årets vårdchef gick till Farinaz Farid Moghaddam, biomedicinsk analytiker och enhetschef på Karolinska universitetslaboratoriet cytologi i Stockholm. Prissumman på 50 000 kronor kommer hon att dela med sig av.
– Jag kommer att skänka bort en del till välgörenhet. Sedan vill jag göra något med mina kollegor, och kanske något för mig själv, sade en mycket glad Farinaz Farid Moghaddam.
Läs mer: Facklig bakgrund hjälper Farinaz i ledarskapet
Fler pristagare
Under eftermiddagen utsågs också Vårdförbundets avdelning Stockholm till Årets rekryterare för sitt envisa och framgångsrika arbete för att locka nya medlemmar till förbundet.
Årets studenthandledare blev Carola Ludvigsson, distriktsköterska i Umeå kommun som nominerats för sin förmåga att få studenten att se hela människan.
Årets mest värdefulla spelare
Att sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksöterskor uppskattas för sina livsviktiga insatser märktes genom inspelade hyllningar från olika höjdare. Här dök såväl Kronprinsessan Victoria, som socialminister Lena Hallengren och Världshälsoorganisationens chefssjuksköterska Elizabeth Iro, upp på skärmen och tackade för allt arbete under pandemin.
Även alla ordföranden för de europeiska yrkesföreningarna, Sveriges chief nurse Charlotta George och Svenska ishockeyförbundet skickade hälsningar online. Hockeyspelarna valde i år att dela ut årets MVP (most valuable player) till landets sjuksköterskor för deras arbete under coronapandemin.