personcentrerad vård

Hon får patienternas pris

Hon får patienternas pris
Eva Carlsson är sjuksköterska, stomiterapeut och doktor i medicinsk vetenskap.

Sjuksköterskan och stomiterapeuten Eva Carlsson har fått stomipriset 2016 för att hon ger patienterna livskvalitet och förbättrar deras situation.

3 oktober 2016

– Jag blev överraskad och förstås väldigt glad just för att det är ett pris från patienterna. Det är de som gör att jag är kvar i vården, säger Eva Carlsson.

Priset delas ut av ILCO Tarm-uro- och stomiförbundet och motiveringen lyder:

”Eva Carlsson har inom omvårdnadsforskning i området stomi på ett föredömligt sätt uppmärksammat de problem som stomiopererade kan drabbas av och på så sätt förbättrat livskvalitén för många stomiopererade. Hon har även förbättrat vården genom sin insats som kursansvarig på stomiterapeututbildningen. Hon brinner också för en mycket utsatt grupp, patienter med tarmsvikt, där hon idag är med och driver en unik mottagning i Göteborg för dessa utsatta patienter.”

Eva Carlsson är adjungerad lektor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet och projektledare för ett av projekten inom Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs Universitet. Hon forskar, är internationellt engagerad, undervisar och är ansvarig för Sveriges enda utbildning av stomiterapeuter och som ligger i Göteborg.

Bland annat har Eva Carlsson utvecklat ett utbildningsprogram för tarmsviktspatienter som behöver dropp för att få i sig tillräckligt med näring och vätska.

– De som vill och klarar av det kan ta sitt dropp hemma, det innebär en enorm frihet mot att behöva åka till sjukhuset flera gånger i veckan. Det är synd att inte alla ges denna möjlighet. Men det kräver utbildning av patienten, uppföljning så att allt fungerar som det ska och att det finns ett stöd för patienten och det har vi på vår mottagning, säger Eva Carlsson i ett pressmeddelande från ILCO.

Priset

Stomipriset delas ut årligen av ILCO och syftar till att uppmärksamma en person eller grupp som på ett framstående sätt agerat för att uppmärksamma, påverka eller förbättra situationen för de stomiopererade (25 000 i Sverige).

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida