Valet 2018

Hon tar plats i Stockholms landstingspolitik

Hon tar plats i Stockholms landstingspolitik
Christine Lorne (C) vill att landstinget ska vara en bra arbetsgivare. Bild: Privat

Moderaterna backar kraftigt i Stockholms sjukvårdspolitik, men Alliansen är fortfarande störst tack vare Centerns och Kristdemokraternas framgång. Ambulanssjuksköterskan Christine Lorne (C) tar plats i landstingsfullmäktige.

Det blev en festlig valvaka för Centerpartiets del, Christine Lorne sov kvar där och plockar ner valaffischer på vägen hemåt idag när Vårdfokus når henne. Centerpartiet slutar preliminärt på 8 procent av väljarstödet i Stockholms läns landsting, en uppgång på 3,7 procent.

– Det är jättekul att människor tror på det vi gör. Att de vill att vi ska arbeta för miljön, medmänsklighet och att människor får bestämma själva, säger hon.

Socialdemokraterna största parti

Tack vare framgångarna hos Centerpartiet och Kristdemokraterna är Alliansen fortfarande större än det rödgröna blocket.

Centerns uppgång tillsammans med Kristdemokraternas landar på samma siffra som landstingsmoderaternas nedgång på 5,9 procent. Ett ras som kan vara förknippade med turerna kring Nya Karolinska.

Socialdemokraterna blir största parti i Stockholms läns landsting med 26,2 procent av rösterna.

Bort från hyrberoendet

Christine Lorne har tidigare suttit i kommunstyrelsen för Nacka utanför Stockholm. Nu väntar en utmaning i landstingspolitiken.

– Stockholms landsting ska vara en riktigt bra arbetsgivare. Ett steg är att låta de chefer som anställer personal också vara ansvariga för lönesättning och sin budget. Idag ska de anställa, men utifrån direktiv från HR. Det här tror vi är en väg att komma bort från hyrberoendet också.

Vad gäller sjuksköterskor vill Centern också att de ska få betald specialistutbildning och att kravet på att arbeta kvar i två år efteråt tas bort.

– Vi ska vara en så bra arbetsgivare att de vill vara kvar utan ett krav.

Nya Karolinska

Vad gäller de omdebatterade avtalen och kostnaderna kring Nya Karolinska vill Christine Lorne vänta med att uttala sig.

– Jag kommer att behöva sätta mig in i den frågan.

Samtidigt med landstingspolitiken hoppas hon kunna arbeta kvar till viss del i ambulansen.

– Det är nyttigt att arbeta i sjukvården när man arbetar politiskt. Jag började som politiker inför förra valet, när jag inte tyckte att vi fick fram vår ståndpunkt. Nu kan jag vara en länk i båda riktningarna.

Sverigedemokraterna vågmästare

Sverigedemokraterna ökar kraftigt och ligger nu preliminärt på 9,7 procent i Stockholms läns landsting. Partiet stärker därmed sin tidigare vågmästarroll – förutsatt att inte Stockholm gör som en del andra landsting och spränger blockgränserna.

Enligt tidningen Dagens Nyheter räknar Alliansen i landstinget med stöd från Miljöpartiet, men enligt Miljöpartiet förs inga samtal just nu.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida