Hembesök

Distriktssköterskan som är ute och cyklar

Distriktssköterskan som är ute och cyklar
Anna Karlsson har satt en gräns på fem kilometer. Bor patienten längre bort än så blir det hembesök med bilen. Foto: Privat

För att slippa konkurrera om vårdcentralens enda bil tar distriktssköterskan Anna Karlsson numera cykeln ut på sina hembesök.— På kortare distanser är det tidseffektivt och en förmån att få motionera på jobbet, säger hon.

30 augusti 2019

En dag stod det två elcyklar utanför Solgärde vårdcentral i Kungälv. Det var regionen som sett till att de kommit dit. Anna Karlsson hade just tagit över hembesöken och hon och chefen kom överens om att de skulle ske på cykel.

– Det är skönt, man kommer i väg direkt eftersom man slipper blåsa i alkolås och skrapa rutor först till exempel, säger hon.

Cyklar året runt

Hon drar sig inte för att cykla året runt men vintertid har hon dubbdäck.

–  En gång var det snömodd och det var enda gången jag fick ge upp eftersom jag var på väg ner i diket hela tiden. Annars har vi ju västkustväder och mest regn på vintern.

Det är sedan antalet hembesök ökat i primärvården och BVC som det blivit svårare att låna bilen. Som distriktssköterska åker Anna Karlsson ut och ser till patienter, ofta äldre i glappet mellan hemsjukvård och vård på sjukhus men även andra i andra fall. Hon gör också planerade provtagningar till exempel, kortare omläggningar och tar stygnen på patienter som inte kan ta sig till vårdcentralen efter en operation.

Hembesök uppmuntras av regionen och ger vårdcentralen fem gånger så hög ersättning som när patienten kommer på besök, enligt Anna Karlsson.

Inte för långt

Men det är inte alltid det funkar att cykla, hon har satt en gräns på ungefär fem kilometer.

– Jag vill inte förlora mer än tio minuter i arbetstid. Här är landsbygd med långa avstånd och spretiga besök. Att cykla 20 kilometer skulle inte vara tidseffektivt.

Att Anna Karlsson är tävlingscyklist på ganska hög nivå är inte avgörande för att det ska fungera bra, anser hon.

– Det behöver man verkligen inte vara, det är bra vardagsmotion på jobbet, vi sitter ju så mycket annars. Jag rekommenderar elcykel eftersom man kan välja hur mycket motstånd man vill ha. Vill man ha mer kan man ta ner effekten och kommer det en backe kan man öka den.

Lätt andfådd

Oftast blir hon bara lätt andfådd för det är inte meningen att komma rinnande av svett och röd i ansiktet till patienterna. Men det har hänt.

– En gång hade batteriet laddat ur när jag skulle hem till en patient. Då var jag helt genomblöt så det var tur att han varken såg eller kände lukter så bra, säger hon lite full i skratt.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida