Profession och fiktion

Hon vill se mer verklig vård på tv

Hon vill se mer verklig vård på tv
Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten, tycker att sjuksköterskor borde skildras mer positivt på tv.

Sjuksköterskan Jenny Olsson vill hellre se en tv-serie om en vanlig vårdavdelning än den orealistiska "Syrror" som hade premiär i går kväll — gärna med skådespelerskan Alexandra Rapaport i huvudrollen.

Visserligen hade sjuksköterskan Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten, ganska låga förväntningar redan när hon slog på teven i går kväll med tanke på seriens namn.

Som Vårdfokus skrev om i våras så har TV4 väckt anstöt bland många sjuksköterskor bara genom att kalla sitt nya vårddrama för ”Syrror”.

Mycket riktigt tog det inte många minuter innan Jenny Olsson fick sina farhågor besannade. Hon twittrade ut sin besvikelse: ” Vi kämpar för att visa verkligheten i vården och så gör TV4 en serie som är rena skämtet!”

Pinsamt overkligt

Serien, som bygger på en finsk originalserie, utspelar sig på en fiktiv akutmottagning och i centrum står fyra sjuksköterskors arbete och privatliv.

Verklighetens sjuksköterskor rasar nu på twitter, instagram och facebook över att skildringen av deras jobb. Pinsamt, ett skämt och helt overkligt är bara några av de omdömen som dyker upp i flödet.

Måste en tv-serie om vården skildra allt precis som det är i verkligheten?
– Nej, det tycker jag inte men det här känner jag inte alls igen, säger Jenny Olsson om ”Syrror”.

– Vården var allt annat än personcentrerad och har en väldigt föråldrad syn både på patienter och kvinnor. Sådana hierarkier är sällsynta i dag och jag är rädd att det här snarare skrämmer iväg unga personer från att välja yrket i stället för att locka dem att utbilda sig till sjuksköterskor som är ett fantastiskt yrke.

Hur vill du se sjuksköterskor skildras på tv?
– Jag vill se en mer positiv bild. Att det är ett fantastiskt yrke, roligt och givande, men också påfrestande.

Har du exempel på bra sjukhusserier?
– Ja, jag tycker att ” Sveriges bästa äldreboende” som gick på tv förra året är ett bra exempel på en väldigt varm skildring av både patienter och personal. Det behöver inte alltid vara akuten som skildras, den mesta av vården bedrivs ju på andra ställen. Jag skulle gärna följa till exempel personal och patienter på en barnavdelning. Sedan gillar jag den brittiska ”Akuten” för att den känns äkta och man får veta hur det går för patienterna efteråt.

Vem skulle spela huvudrollen i en film eller serie om dig och ditt liv som sjuksköterska?
– Alexandra Rapaport tror jag skulle göra ett bra jobb, säger Jenny Olsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida