Äldrevård

Sandviken hoppas lösa bemanningskris med studenter från Kina

Sandviken hoppas lösa bemanningskris med studenter från Kina
Masen Kristina Lindkvist ingick i delegationen från Sandviken som träffade sjuksköterskestudenter i Kina.

Stora pensionsavgångar och växande omsorgsbehov oroar Sandvikens kommun. Nu hoppas man att sjuksköterskestudenter från Kina så småningom ska minska bemanningsbristen inom äldreomsorgen.

25 juni 2019

Sandvikens kommun har just välkomnat fyra sjuksköterskestudenter som ska arbeta som undersköterskor inom äldreomsorgen. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Karin Lindkvist, kallar det en ”win-win-situation”.

– Det här är ett projekt som har två fördelar: det kan underlätta vår framtida rekrytering av sjuksköterskor och det kan ge Kina erfarenhet och kunskap om den svenska äldreomsorgen, säger hon.

Det var i april i år som erbjudandet kom om att vara med i ett utbytesprojekt mellan svenska kommuner och universitet i Kina. I maj åkte personal från omsorgsförvaltningen i Sandviken dit för att besöka sjuksköterskeutbildningarna vid tre universitet.

Hoppas att de stannar

Sjuksköterskeutbildningen där är treårig och studenterna som vill åka till Sverige går en anpassad kurs där de läser svenska. De fyra blivande sjuksköterskorna som nyligen kom till Sandviken har ett år kvar av sin utbildning. Förhoppningen är att de vill komplettera den, skaffa legitimation i Sverige och stanna några år.

– Det är ett stort bemanningsföretag i Kina som står för utbildningen i svenska och de fyra blivande sjuksköterskor som kommit till oss har haft en svensk vårdlärare. Det är inte vi som har valt ut dem, men det är fyra toppstudenter, säger Karin Lindkvist.

Sjuksköterskestudenterna är i 20-årsåldern och har aldrig har varit utanför hemlandet. I Sandviken kommer de att arbeta i par på två av kommunens äldreboenden. De ska arbeta dagtid, måndag till fredag, till en avtalsmässig lön – och med varsin sjuksköterska som handledare.

Ett visst merarbete

– Det blir förstås ett visst merarbete för sjuksköterskorna, men inga checklistor eller bedömningar som vid vanlig studenthandledning. Jag har informerat sjuksköterskorna och valt ut fyra handledare. Om någon hade protesterat hade vi lyssnat, säger Karin Lindkvist.

Omsorgsförvaltningen hoppas att utbytesprojektet med Kina på sikt ska kunna leda till en bättre sjuksköterskebemanning i Sandvikens kommun. I höst kommer de att ha en utvärdering av sommarens erfarenheter.

– Även om sköterskorna från Kina inte löser vår bemanning den här eller nästa sommar hoppas vi att det ger ringar på vattnet så att fler kommer hit. De stora pensionsavgångar som väntar innebär att vi inte kommer att ha tillräckligt med personal. Vi måste helt enkelt se oss om och använda olika rekryteringssätt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida