Hot och våld i vården

Hotad ambulanspersonal fick vänta länge på polis

Trots att ambulanspersonalen hade informerats om att det var lugnt på platsen överöstes de av smädelser och hot när de kom fram. Det dröjde 30 minuter innan polisen anlände.

Det framgår av en incidentrapport som skrivits av personalen vid ambulansstationen i Sjöbo i Skåne.

Ambulansen larmades för ett par veckor sedan ut för att ta hand om en man som hade skadat ena handen. I samband med en fest hade han slagit knytnäven i en dörr. När SOS Alarm kontaktades för att säkerställa att allt var lugnt på platsen fick ambulanspersonalen besked om att så var fallet.

Väl på plats möttes de av tre berusade män. Mannen som hade slagit i knytnäven hade skador på ovansidan av handen. Personalens bedömning var att den visserligen behövde undersökas av en läkare och röntgas men att någon ambulanstransport inte var nödvändig.

”Då bryter helvetet löst och vi blir kallade idioter, svin och diverse könsord samt om patienten hade hetat Abdul eller Mohamed hade vår bedömning varit annorlunda”, står det i incidentrapporten.

De kände sig hotade och aktiverade överfallslarmet. Men det dröjde drygt en halvtimme innan polisen anlände och kunde gripa den mest våldsamma av männen. Strax innan hade samma man med hög fart cyklat in i ambulansbilen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida