Östergötland

Hyrstopp förvärrar sommarens platsbrist

Hyrstopp förvärrar sommarens platsbrist
Om man hade erbjudit sjuksköterskorna bra villkor och bra lön hade det inte behövts några hyrsjuksköterskor, enligt Helena Eriksson, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Östergötland.

I Östergötland hålls 50 platser färre öppna denna sommar jämfört med förra. Enligt regionledningen beror det bland annat på att man inte längre hyr in sjuksköterskor från bemanningsföretag.

I januari beslutade ledningen för Region Östergötland att minska på kostnaderna för hyrpersonal, främst läkare och sjuksköterskor, som på senare år skjutit i höjden.

Men stoppet gäller inte alla. Enligt Vårdförbundets ordförande i avdelning Östergötland, Helena Eriksson, berör stoppet endast grundutbildade hyrsjuksköterskor. Sjuksköterskor med specialistutbildning får alltså fortfarande hyras in från bemanningsföretag.

50 vårdplatser färre i år

I går meddelade Region Östergötland att det blir 50 vårdplatser färre i sommar på regionens sjukhus jämfört med semesterperioderna förra året.

Platsneddragningarna förklaras bland annat med beslutet att inte hyra in grundutbildade sjuksköterskor, vilket lett till brist på sjuksköterskor.

När hyrstoppet infördes krävde Vårdförbundet att antalet vårdplatser skulle bli färre, så att den ordinarie personalen inte skulle få ännu mer att göra. Beslutet om att dra ner antalet sängplatser inför sommaren är därför inte förvånande, säger Helena Eriksson. Men hon håller inte med om att grundproblemet är hyrstoppet.

– Hade man erbjudit bra villkor och lön så hade man kunnat rekrytera sjuksköterskor som man kan anställa, säger hon.

”Mycket ansträngt”

Enligt regionledningen är läget i sjukvården i år mycket ansträngt inför sommaren. De flaggar för längre väntetider och att patienterna kanske måste vårdas på ett annat sjukhus än det närmaste.

– För att vi ska kunna bedriva verksamheten på ett så bra sätt som möjligt i sommar måste vi hjälpas åt och dra åt samma håll. Sjukvården i länet måste i ännu högre grad än tidigare fungera som ett system, säger regiondirektör Mats Uddin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida