ICN 2011: Goda tider inget skydd för sjuksköterskors jobb

ICN 2011: Goda tider inget skydd för sjuksköterskors jobb
Roswitha Koch vittnar om att allt fler sjuksköterskor i Schweiz sägs upp i takt med att vården blir en handelsvara. Foto: Anders Olsson

I Schweiz sägs sjuksköterskor upp. Men det handlar inte om brist på pengar, bara lust att tjäna mer, berättar Roswitha Koch vid det internationella mötet på Malta.

Det är en ganska krass bild som Roswitha Koch, internationell sekreterare för den schweiziska sjuksköterskeorganisationen, tecknar av vården i sitt land. Hälso- och sjukvård har blivit en handelsvara.
 
Från ett av de stora sjukhusen i Zürich har 150 sjuksköterskor sagts upp, inte för att de inte behövs utanför för att allt mer av vården styrs över till läkarna och till undersökningar med dyr teknisk apparatur. Det är där pengarna finns.

Aktieägarna vill ha utdelning

När allt mer handlar om utdelning till aktieägarna blir sjuksköterskors kunskap mindre intressant. Det är inte det de bidrar med till vården som ger de stora inkomsterna, så allt mer styrs över till läkare och tekniska undersökningar.

Roswitha Koch ser inget gott i den utvecklingen, varken för sjuksköterskorna eller för patienterna.

– Personal är ju det viktigaste för omvårdnaden av patienterna, säger Roswitha Koch eftertänksamt.

Även läkare reagerar

Men hon är inte uppgiven. Faktum är att även läkarnas organisation har reagerat mot utvecklingen. Genom en paraplyorganisation, där även andra vårdprofessioner ingår, lobbar de nu för att få stopp på utvecklingen mot att pengarna styr i stället för patienternas behov.

Roswitha Koch och den schweiziska sjuksköterskeorganisationens problem var ganska udda vid det stora internationella mötet på Malta som pågår den här veckan. När delegaterna i den beslutande församlingen i ICN, CNR, träffas och beskriver sina länders arbetsmarknadsproblem för varandra blir bilderna väldigt olika.

Men oavsett om representanterna kommer från Latinamerika, Afrika eller Europa så beskriver de samma problem: för mycket jobb till för dålig lön. Hur viktig sjuksköterskors kunskap är för patienterna verkar ofta svårt att nå ut med.

Vill få hjälp

Många röster höjdes för att ICN ska ta fram normer kring bemanning och hjälpa till så att ländernas nationella organisationer kan samarbeta kring de här frågorna. Vi är för svaga, vittnade många om. Och sjuksköterskor ska inte behöva ge sig i väg och jobba i andra länder för att få en dräglig lön, varken de bor i Swaziland eller i Sverige.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida