patienten i fokus

Information som berör i ny podd om cancer

Information som berör i ny podd om cancer
Sjuksköterskan Lotten Åsén Blomqvist har jobbat med cancerpatienter i 11 år, ända sedan hon tog examen som sjuksköterska. Foto: Staffan Claesson

"Jag har blivit väldigt tagen av patientberättelserna när jag suttit och intervjuat". Sjuksköterskan och programledaren Lotten Åsén Blomqvist berättar om Akademiska sjukhusets nya podcast om cancer.

26 augusti 2016

Varför en poddcast om cancer?

– Cancer berör många och i dag sitter alla med sin mobil och lyssnar på poddar, musik, radio eller tittar på tv. Det här är ett bra sätt att nå ut med hjälp och stöd. Att vara cancerpatient innebär mycket väntan. Om någon sitter på röntgen och dricker kontrast kan den här podden vara en bra sak att lyssna på.

Vilka aspekter av sjukdomen tar ni upp?

– Vi har patienternas upplevelser i fokus. Någon har upplevt väntan som jobbig. Hur är det att leva mellan röntgenundersökningarna? Hur hanterar du oro och andra känslor? Det är här jag tycker att det saknas information i dag och jag hoppas att podden ska fylla det tomrummet. Vi har valt att inte fokusera på olika cancerformer som det går att hitta mycket fakta om på nätet.

Vad kommer podden att ge dem som lyssnar?

– Vi har medicinska experter i varje avsnitt som ger tips och råd. Men det programmen utgår från är patienter som berättar sina egna historier. Jag hoppas människor som lever med cancer, både drabbade och anhöriga, ska känna gemenskap, tröst och stöd genom att höra en annan person som är i samma situation.

Vi kommer inte med några lösningar, men man kan hitta hopp i att någon annan klarat sig, levt längre, tagit sig igenom något svårt eller landat i att jag inte vet hur det kommer att gå men jag kan ändå leva just nu.

Vad kan du som sjuksköterska lära dig av cancerpodden?

– Jag har blivit väldigt tagen av patientberättelserna när jag suttit och intervjuat. Vi har fått stänga av och göra omtagningar, jag har fått andas emellan. Det är sällan du hinner prata på det här sättet med en patient.

Jag tror att patienter känner att vi som jobbar i vården är stressade, att det inte är någon idé att börja prata om sin dödsångest för ingen hinner lyssna. Här går vi på djupet i hur patienterna tänker och känner.

Jag tror det är väldigt bra för sjukvårdspersonal att lyssna på det. Jag har bland annat fått insikt om hur ensamma många patienter blir med sitt cancerbesked eller besked om att cancern spridit sig. De får åka hem och lämnas ensamma tills de kommer igång med en behandling. På något sätt skulle man vilja fånga upp dem och hjälpa dem mer i den här stunden.

Pratar vi för lite om cancer?

– Nej, jag tror inte att vi pratar för lite om cancer men vi pratar lite för mycket om det mörka och läskiga. Vi är lite för dåliga på att lyfta fram alla som blir friska, som kan leva ett bra liv och att det händer mycket på behandlingssidan. Även om det inte går bra på sikt så kan det innebära en bra period.

Vårt första program handlar om Fredrik, ett lite annorlunda exempel. Han fick lungcancer, som främst drabbar äldre, när han var 35 år och fick med en gång veta att han inte skulle bli frisk. Tre år senare lever han ett ganska normalt liv, han jobbar, har ett litet barn och är otroligt positiv.

Är du själv rädd för att få cancer?

– Ja, jätterädd. Jag tänker på det mycket, så fort jag har ont eller ser en fläck så tänker jag på cancer. Man kan tycka att det är konstigt att jag jobbar med det jag gör, men kanske är det ett sätt att bearbeta min egen rädsla.

Privat har jag tack och lov inte upplevt cancer på nära håll, ännu så länge. Eftersom cancer drabbar var tredje person i Sverige i dag så kommer tyvärr i princip alla att komma i kontakt med sjukdomen på ett eller annat sätt. Det är en otäck sjukdom, men i podden berättas inga skräckhistorier. Snarare varma berättelser som jag tycker ger hopp, ändå.

Lotten Åsén Blomqvist

Ålder: 34 år
Yrke: Sjuksköterska
Jobbar... på onkologen på Akademiska sjukhuset sedan 11 år tillbaka och som samordnare för Cancerrådet i Uppsala som jobbar med förbättringsarbete, bland annat införandet av kontaktsjuksköterskor för cancerpatienter.
Aktuell som... programledare för en ny podcast "En podd om cancer" som Akademiska sjukhuset började sända den 25 augusti och som kommer att fortsätta med ett nytt avsnitt varje månad.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida