Lön

”Ingen ska få högre lön bara genom att byta jobb”

”Ingen ska få högre lön bara genom att byta jobb”
Peter Carpelan är personallandstingsråd i Stockholms läns landsting. Foto: Peter Knutson

Personallandstingsrådet Peter Carpelan (M) medger att det inom Stockholms läns landsting finns en uttalad princip att personal inte ska kunna få upp sin lön bara genom att byta jobb inom landstinget.

Som Vårdfokus berättat tidigare i dag är Vårdförbundets avdelning i Stockholm mycket kritisk till att sjuksköterskor och andra anställda som arbetar i Stockholms läns landsting inte kan förhandla om sin lön när de byter jobb inom landstinget.

Men enligt personallandstingsrådet Peter Carpelan (M) är detta ingenting nytt.

– Principen är att du inte ska kunna hoppa runt mellan sjukhusen enbart i syfte att höja din lön. Den principen har vi inom hela koncernen (Stockholms läns landsting) eftersom vi är en och samma arbetsgivare, säger han till Vårdfokus.

Han är noga med att påpeka att principen bara gäller så länge det handlar om likartade tjänster där ansvaret är detsamma och kompetenskraven inte skiljer sig åt.

– Om du däremot får ett större ansvar på den nya tjänsten och det krävs att du på något sätt kompletterar din kompetens så ska du självklart kunna höja din lön.

En enhetschef som har svårt att få tag på sjuksköterskor kan alltså inte locka över personal från andra verksamheter inom landstinget genom att erbjuda dem högre lön?

– Nej, om det är samma typ av tjänst så ska du inte kunna göra det. Det gagnar varken verksamheten eller patienterna att personal börjar hoppa runt i syfte att höja sin lön.

Enligt Vårdförbundets avdelning i Stockholm skapar landstinget på det här sättet ett fulspelande monopol som tränger ut värdefulla kolleger till privata bemanningsföretag som landstinget dessutom inte vill anlita. Vad är din kommentar till det?

– Jag tycker att de går för långt i sin beskrivning. Vi använder oss givetvis av en individuell lönesättning. Om du vidareutbildar dig ska du kunna göra lönekarriär, på samma sätt som på läkarsidan.

Vårdförbundet kritiserar också att ni inom landstingets olika verksamheter har samordnat ingångslönerna för nyutexaminerade sjuksköterskor, trots att det gemensamma avtalat säger att lönesättningen ska vara individuell.

– Vi har en inriktning som säger att den ungefär ska ligga kring 25 000 kronor i månaden för sjuksköterskor som kommer direkt från skolbänken. Men som sagt, vi har individuell lönesättning. Har du någon annan erfarenhet så har du möjlighet att få en högre ingångslön.

Vårdförbundet Stockholm kräver att du river upp en ”desperat framtagen lönepolitik” och följer det löneavtal som finns mellan parterna.

– Vi har ett kollektivavtal och det följer vi givetvis. Jag vet inte riktigt vad de avser, för någon desperat lönepolitik har vi definitivt inte. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla vår lönepolitik.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida