brott och straff

Inget åtal för tvångsinjicering

Inget åtal för tvångsinjicering
Ivo bedömde att sjuksköterskan och läkaren i flera fall brutit mot de tvångslagar som finns. Arkivbild: Mostphotos

Den sjuksköterska och läkare som misstänkts ha gett personer som skulle utvisas lugnande medel mot deras vilja kommer inte att åtalas.

21 december 2015

Förundersökningen har lagts ner, eftersom det inte går att styrka brott, säger åklagaren Lotta Karlsson till SVT.

Det var radioprogrammet Kaliber som förra året avslöjade att det skett tvångsinjektioner i samband med utvisningar av personer som nekats asyl.

Tvångsinjektioner är i princip bara tillåtet inom ramen för lagen om psykiatrisk tvångsvård eller lagen om rättspsykiatrisk vård.

Kriminalvården gjorde en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo som efter en utredning beslutade att åtalsanmäla en läkare och en sjuksköterska som misstänktes ha gett personer det lugnande läkemedlet Stesolid under tvång i samband med att de skulle utvisas. Men nu lägger alltså åklagaren ner förundersökningen.

– Jag kan inte styrka brott. Det är svårt att avgöra vem som fått injektioner och vi vet inte om injektionerna getts mot de här personernas vilja. Bara för att man får en injektion betyder inte det att man inte kunnat ge sitt samtycke, säger åklagaren Lotta Karlsson till SVT.

Åklagaren anser också att det i flera fall varit svårt att fastställa exakt vem som fått medicineringen, eftersom journaler varit generellt skrivna. Dessutom har personerna injicerats med alldeles för låga doser av medicinen för att det ska vara ett brott.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida