Inget krav att sjuksköterskor måste hjälpa till vid olyckor

Inget krav att sjuksköterskor måste hjälpa till vid olyckor
Det finns en allmän skyldighet för alla att varna och tillkalla hjälp enligt lagen om skydd mot olyckor. Men bara för att man är legitimerad måste man inte stanna och hälpa till. Arkivbild: Mostphotos

Det finns ingen särskild skyldighet för legitimerad vårdpersonal att stanna och hjälpa till vid en olycksplats. Det svaret ger Socialstyrelsen en sjuksköterskelärare vid Linnéuniversitet som bett att få klarhet i frågan.

I sitt brev till Socialstyrelsen skriver sjuksköterskeläraren att man haft flera diskussioner, både bland lärare och bland studenter, huruvida legitimerade sjuksköterskor måste stanna vid en olycksplats och vidta åtgärder.

”Denna diskussion har vi inte kunna reda ut, utan vore tacksam och höra av socialstyrelsen om lagar och författningar”, skriver läraren.

Socialstyrelsen svarar att det inte finns någon särskild lagreglerad skyldighet för hälso- och sjukvårdspersonal bara för att de är legitimerade. Däremot finns en allmän skyldighet för alla att varna och tillkalla hjälp enligt lagen om skydd mot olyckor. Lagen kräver inget ingripande utöver detta.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida