Vittnesmål

Iva-sjuksköterskan Eveline Jacobson sommarpratar i P1

Iva-sjuksköterskan Eveline Jacobson sommarpratar i P1
" Jag trodde någon drev med mig när Sommarredaktionen ringde i slutet av april. Ska jag- en helt vanlig iva-sjuksköterska prata samma år som Anders Tegnell och Greta Thunberg? Foto Mattias Alm/ Sveriges Radio.

Nu har specialistsjuksköterskan Eveline Jacobson äntligen få berätta sin stora hemlighet för kollegerna på Mälarsjukhuset: den 9 juli debuterar hon som sommarpratare i radion. — Det känns så viktigt att få visa svenska folket vad intensivvård är och berätta om mina erfarenheter från coronapandemin, säger hon till Vårdfokus.

Tegnell, Thunberg och Laleh. Eveline Jacobson har svårt att ta in det. Som hon säger själv – en helt vanlig iva-sjuksköterska som hon ska få sommarprata samma år som dessa storheter.

– Det känns helt otroligt. Tänk att lilla jag ska få lämna avtryck sida vid sida av dem. Jag är verkligen inte van vid den här uppmärksamheten, säger en glad Eveline Jacobson morgonen efter presentationen av årets sommarpratare.

Sa inte till någon

Hon är på jobbet som vanligt och ska strax gå in till sina patienter. Också i går stod hon på sal och arbetade när det blev officiellt att hon är en av årets sommarpratare

– Jag hade hintat lite för chefen att de skulle hålla koll på nyheterna klockan 13. Det tog inte lång stund innan nyheten spred sig. När jag kom ut i vaktskiftet klockan 13.30 hade sociala medier fullkomligt exploderat, det var fantastiskt, säger hon.

Hela processen kring sommarprogrammet är förknippad med extremt mycket hemlighetsmakeri och det har inte alltid varit enkelt, berättar Eveline Jacobson. Trots att hon inte fick berätta för någon om sin medverkan var hon tvungen att ge maken någon slags hint.

– Jag fick ju smyga iväg på kvällar och helger för att skriva på mitt manus och ville inte att han skulle tro att jag hade en affär, säger hon.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Blev nominerad

Att Eveline Jacobson sommarpratar i år beror mycket på att en neonatalläkare på Mälarssjukhuset. Hon hade hört talas om att Sommarredaktionen sökte en sjuksköterska från coronavården som kunde berätta om sina upplevelser av denna historiska tid och nominerade Eveline Jacobson.

– Jag blev chockad när de ringde. Vi hade en kort intervju och när jag sedan blev utvald gick det ju inte att säga nej såklart. Det är så viktigt att få visa svenska folket vad intensivvård är och berätta om mina erfarenheter från coronapandemin. Jag kommer bland annat att prata om hur svårt det är att ”massproducera” vård, när vi är vana att ha ett mycket mer personligt omhändertagande, om att bara kunna kommunicera med ögonen bakom skyddsmasken och den annorlunda relationen med anhöriga.

Skapa relation

Hon hoppas också få ut budskapet om att det inte är över än – även om hon och kollegerna inom intensvivården på Mälarsjukhuset fått ett andrum nu jobbar de stenhårt.

– Jag tänker att om jag kan berätta så att folk förstår hur det är inom intensivvården så blir det lättare att respektera förhållningsreglerna. Om de får en relation till mig kanske de kan förstå, säger hon.

Programmet är, som de flesta andra i år, redan inspelat och klart. Det sänds den 9 juli klockan 13, men ligger på webben redan från klockan 8 samma dag.

– Jag hade material för minst tre timmar. Tack vare min fantastiska producent har vi kunnat stryka ner det till de 45 minuter som det ska vara, säger Eveline Jacobson.

Mer än så vill hon inte avslöja i dag. Jo, förresten musiken – vad ska du spela?

– Den blir blandat, det är så svårt att välja när det finns så mycket bra. Men en låt som jag redan avslöjat som ska spelas är Zombie, med The Cranberries.

Eveline Jacobson om:

Sin ålder: "Jag är 37 år, men har fått höra att jag låter som 22 år på rösten när jag pratar i telefonen."

Arbetet:"Specialistsjuksköterska i intensivvård sedan 12 år och jobbar på iva på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Fram till janurari i år jobbade jag också halvtid på barn-iva på NKS men är tjänstledig där i från nu för att bara vara på Mälarsjukhuset".

Familjen: " Den består av min man och vår son på 15 månader. Jag hann jobba några månader efter föräldraledigheten innan corona bröt ut vilket var tur. Jag hade inte klarat av att gå hemma utan att få bidra med min kompetens"

Fritiden: "Jag tycker om att resa, träffa vänner och umgås- även om allt det har satts på paus nu. Jag är en sådan person som gillar allt som är roligt."

Sommar i P1: "Det är svensk sommar och ett jättehärligt sätt att få ta del av andras berättelser. Det är avkopplande att lyssna på och ofta väldigt lärorikt. En av mina favoritprogram genom åren är Kristian Gidlund som berättade om sin sista tid i livet. Det lyssnade jag på igen för någon vecka sedan, det är så starkt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida