avancerad specialistsjuksköterska

”Jag lär mig av skickliga kolleger från andra länder”

”Jag lär mig av skickliga kolleger från andra länder”
Nederländska Janneke Moerman-Biewenga, avancerad specialistsjuksköterska i primärvården, studerar modeller av leder under en workshop. ”Jag vill kunna avgöra om något verkar vara brutet”, säger hon. Bild: Leni Weilenmann

Nederländska Janneke Moerman-Biewenga passar på att lära sig av internationella kolleger med hög klinisk sjuksköterskekompetens. Hon väljer att fräscha upp kunskaperna om både skelett och leder, samt hjärt-kärlsjukdom.

På den internationella konferensen i Rotterdam för avancerade specialistsjuksköterskor talar beslutsfattare och sjuksköterskeledare från olika länder i stora salar om vikten av att utveckla rollen och samarbeta internationellt.

De peppar alla närvarande nurse practitioners att lyfta blicken från patienten framför sig och ta chansen att utvecklas som ledare för professionen.

Läs också: Avancerad sjuksköterskeroll – Sverige har mycket att lära

Träna med duktiga kolleger

Det är visserligen intressanta tankegångar tycker Janneke Moerman-Biewenga, samtidigt som hon sätter fart mot ett annat, betydligt mindre rum. Där inne är det tvärfullt med kliniskt verksamma avancerade specialistsjuksköterskor, alla stolar är fulla, likaså ståplatserna runt väggarna, så Janneke Moerman-Biewenga slår sig ned på golvet.

– Jag vill passa på och lära mig handfast, klinisk kunskap, som jag har nytta av på mottagningen och passar på när duktiga nurse practitioners från andra länder har workshops om bedömning och behandling, säger hon.

Först ut är Kim LaMarche, avancerad specialistsjuksköterska inom primärvården i Kanada och även lärare på Kanadas största nätbaserade universitet, Athabasca University, samt verksam inom den militära ambulansverksamheten.

– Hade jag vetat att ni skulle komma så många hit och träna med mig hade jag bett om ett större rum. Nu tar vi chansen och utbyter erfarenheter internationellt, säger hon.

Titta noga på patienten

Kim LaMarche går igenom generella riktlinjer för fysiska undersökningar av skelett och muskler. Men innan hon ens träffat en person som söker vård för smärta ber hon receptionisten att själv få hämta patienten i väntrummet.

– Sedan tjuvtittar jag hela vägen in till mitt rum hur patienterna rör sig, vilka svårigheter de har och hur de kompenserar rörelser. När ni sedan undersöker, se till att se hela området, det räcker inte att dra upp byxbenet för att du ska undersöka knät. Du behöver undersöka höften, smärta kan stråla därifrån.

Hon går igenom kliniska fynd att vara uppmärksam på.

– Det är stor skillnad på om bara ena sidans led är inflammerad, då kan det vara artros. Om inflammationen däremot finns symmetriskt på leder på båda sidor av kroppen är det ett observandum på att det kan röra sig om en begynnande reumatisk sjukdom.

För nederländska Janneke Moerman-Biewenga är det inte nytt, men hon lyssnar uppmärksamt vidare på frågeställningar från kolleger i publiken.

En diskussion startar om hur viktigt det är att kunna avgöra om något är brutet när man är själv hemma hos patienten. Alla vet att vid en höftledsfraktur ligger det skadade benet ofta vridet utåt och ser kortare ut än det andra, men frågorna blir svårare.

Får ordinera läkemedel

Janneke Moerman-Biewenga arbetar sedan två år på en liten vårdcentral i Keijzershof nära Rotterdam som avancerad specialistsjuksköterska. Hon ansvarar självständigt för och bedömer omvårdnadsbehov, men också medicinsk diagnos och behov av behandling.

I Nederländerna är det tillåtet för nurse practitioners att ordinera läkemedel. Det gör hon inom en rad områden som högt blodtryck, diabetes och kol. Hon är också speciellt inriktad mot vård och behandling av barn med eksem.

– Jag jobbade först på mottagningen som sjuksköterska och ansvarade för det preventiva arbetet för folksjukdomarna, med livsstilsförändringar och undervisning. Men sedan ville jag bli mer medicinskt kompetent och fick stöd av min chef, som är läkare, att vidareutbilda mig till nurse practitioner.

Chefen som också driver mottagningen fortsatte att uppmuntra och handleda under hela utbildningen.

– Sedan har vi tillsammans utvecklat min självständiga roll på mottagningen.

Behandla kolesterol och blodtryck

Hon går vidare till nästa workshop, även den fullsatt till sista ståplats. Här föreläser den amerikanska avancerade specialistsjuksköterskan Deborah Gray om högt blodtryck och hjärt-kärlssjukdom.

Efter 27 års erfarenhet som klinisk verksam, arbetar hon nu som ansvarig för utbildningen till avancerad specialistsjuksköterska inom familjevård på Old Dominion university i Virginia, USA.

Hon börjar med att repetera grunder, som att hjärt-kärlsjukdomar börjar utvecklas av att endotelvävnaden i blodkärlen är inflammerad och inte fungerar som den ska. Ateroskleros kan sedan leda till att vävnaden släpper ifrån sig blodproppar.

– Den här inflammatoriska processen är den största orsaken till död både i USA och i världen. Därför säger jag till er, börja behandla era patienters höga kolesterolvärden och höga blodtryck.

Följa upp patienterna

Hon trycker också på om ansvaret att ta initiativ till uppföljningar.

– Vi vet att mindre än hälften av patienterna som satts in på lipidsänkande läkemedel har fortsatt ta dem vid en kontroll ett år senare. Många patienter har hört om biverkningar som smärta i kroppen. Men det är mycket ovanligt vid behandling med statiner, som har stor betydelse för att förebygga hjärtinfarkt eller stroke.

Hon förklarar vikten av livsstilsförändringar, som rökstopp, fysisk aktivitet och minskad alkoholkonsumtion. Men eftersom ”det här kan ni redan, ni är experter på patientundervisning sedan tidigare” går hon vidare till behandlingar med läkemedel som ACE-hämmare, diuretika och betablockerare.

– Det var bra att hon gick igenom de nya amerikanska riktlinjerna, för i huvudsak är det så vi behandlar i Nederländerna också. Det gäller att vara medveten om att en förstavalsbehandling kan vara fel om patienten har andra sjukdomar som till exempel njursvikt, säger Janneke Moerman-Biewenga.

Internationell konferens för nurse practitioners

  • Internationella sjuksköterskeorganisationen ICN, paraplyorganisation för 130 sjuksköterskeorganisationer från ungefär lika många länder, arrangerar för tionde gången en konferens för avancerade specialistsjuksköterskor, som internationellt kallas nurse practitioners eller advanced nurse practitioners.
  • Årets konferens i Rotterdam har lockat 1 500 deltagare från 57 länder.
  • Nederländerna ligger i framkant i Europa med att införa rollen som avancerad specialistsjuksköterska. Landet har ungefär 2 000 avancerade specialistsjuksköterskor, inom en rad områden.
  • Avancerade specialistsjuksköterskor har fördjupad akademisk och klinisk kompetens både inom omvårdnad och medicin. Många länder kräver en masterexamen för titeln.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida