ICN 2019 Singapore

Karlstads forskare får inspiration i Singapore

Karlstads forskare får inspiration i Singapore
Anders Sidenblad, Mona Persenius, Cecilia Olsson, Kaisa Bjuresäter, Carina Bååth, Jan Nilsson, Jörgen Jansson, Maria Larsson (Ingela Karlsson är inte med på bilden). Bild: Leni Weilenmann

Karlstads omvårdnadsforskare presenterade hela 25 föredrag och postrar på världskongressen. ”Det är häftigt att vi fick chansen att åka hela gänget”, säger Cecilia Olsson.

Nio omvårdnadsforskare från Karlstads universitet är på plats på Internationella sjuksköterskekongressen, ICN, i Singapore. De är den största svenska gruppen på plats, totalt deltar 39 svenskar.

– Det är givande att lyssna på vad andra sjuksköterskor berättar om sin situation och om patienter i deras länder. Sedan hinner man ta del av otroligt mycket omvårdnadsforskning, säger Cecilia Olsson, lektor på Karlstads universitet.

Pratar om presidentens tal

Hon presenterar en studie som visar hur sjuksköterskor som arbetar på en avdelning för onkologi och palliativ vård upplever kvaliteten på vården de ger till patienter i livets slut.

– Den visar att vården kan förbättras, helt klart.

Hennes kollega, forskaren Mona Persenius, går genom posterhallen.

– Jag tycker presidentens tal vid invigningen var fint också. De verkar uppskatta sjuksköterskor i Singapore, säger hon.

Hon syftar på president Halima Yacobs ord som vann allas hjärta:

– Den som räddar en människas liv är en hjälte, den som räddar hundra liv är en sjuksköterska. Jag hälsar er välkomna till den här konferensen för superhjältar.

Mona Persenius eget superhjälte-projekt är en studie om vikten av munvård på patienter som är intuberade på intensiven.

Maria Larsson, professor, tycker att forskarkollegerna fått en riktig kick i Singapore.

– Att få resa iväg så här, nästan alla omvårdnadsforskarna, gör så mycket för gruppen. Vi svetsas ihop, får ny energi och vind i seglen för ny forskning.

Investering att åka hit

Men resan är en stor investering och hon ställde motkrav på forskarkollegerna.

Cecilia Olsson och Maria Larsson. Foto: Leni Weilenmann.

_– Alla skulle ha fått minst en poster eller ett föredrag accepterat på konferensen. Det är viktigt att vi presenterar och sprider vår forskning internationellt. Det är viktigt för vårt ämne, omvårdnad. Vi behöver spänna musklerna gentemot andra akademiska ämnen, som teknik eller medicin, säger Maria Larsson.

Hon höll en muntlig presentation cancervård och Kupp, ett instrument, som utvecklats i Sverige, men även används internationellt, för att mäta kvalitet ur patientens perspektiv.

Cecilia Olsson förstod redan under doktorandtiden att hon ville ha internationella kontakter och utblick och hoppade på utbytesprogrammet Eans för forskare. Några veckor två somrar i rad träffades 30 forskare och fick toppföreläsningar i olika europeiska länder. De håller kontakten fortfarande.

– Fyra av oss är här och vi var nyss och fikade. Man märker att programmet har varit en bra plantskola för en av oss fyra är idag Finlands sjuksköterskeorganisations ordförande och en är med i Tysklands styrelse. Men det bästa är att man aldrig är mer än ett mail bort till andra europeiska forskare och deras kunskap, säger hon.

Fakta

  • Internationella sjuksköterskeorganisationen, International council of nurses, ICN, kongress pågår i Singapoer en vecka. Den inleddes med tre dagars möte för de 130 medlemsländernas sjuksköterskeorganisationers ledare.
  • I fredags startade forskningskonferensen som samlar över 5 300 sjuksköterskor från hela världen.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida