Otillräcklig bemanning

Kirurgpersonalen i Östersund slutkörd

Kirurgpersonalen i Östersund slutkörd
Maria Lindgren är huvudskyddsombud på Östersunds sjukhus.

Efter en längre tids problem med alltför få sjuksköterskor har personalen på kirurgkliniken vid Östersunds sjukhus fått nog. Många har sagt upp sig och flera är sjukskrivna för utmattningssyndrom. Nu kräver Vårdförbundet att arbetsbelastningen anpassas utifrån den verkliga bemanningen.

12 oktober 2018

– Sjuksköterskor säger upp sig eller sjukskrivs. Ofta gråter de på jobbet för att de inte hinner med allt som ska göras, säger Maria Lindgren som är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på sjukhuset.

Hon berättar att problemen på kirurgkliniken pågått en längre tid, men att personalen velat ge arbetsgivaren en chans att komma med förslag på hur arbetsmiljön ska förbättras.

I en artikel i Östersunds-Posten vittnade sjuksköterskor i september i år om hur de konstant tvingas springa mellan klinikens tre olika avdelningar för att vården över huvud taget ska fungera.

Fem har utmattningssyndrom

Unders det senaste året har 29 sjuksköterskor och undersköterskor antingen sagt upp sig eller sjukskrivits. Fem har drabbats av utmattningssyndrom.

I en arbetsmiljöanmälan till arbetsgivaren, en så kallad 6:6-a, kräver nu Vårdförbundet att:

  • Arbetsbelastningen anpassas till rådande bemanning.
  • Det görs en prioriteringslista över vad som ska göras när allt inte hinns med.
  • Arbetstiderna enligt kollektivavtalet hålls med färre extrapass och tid till rast.
  • Ett kontinuerligt och närvarande ledarskap som skapar struktur och trygghet säkerställs.

– Personalen har ställt frågor till ledningen vid två möten. Men de tycker inte att de får några svar på vilka åtgärder de tänker vidta. Cheferna har så mycket att göra att de inte hinner med. Så vi vill hjälpa dem också med den här anmälan, säger Maria Lindgren.

Åtgärder inte räckt till

Senast den 26 oktober vill Vårdförbundet ha svar av arbetsgivaren. Om svaret uteblir eller Vårdförbundet inte tycker att de åtgärder som föreslås är tillräckliga kan anmälan gå vidare till Arbetsmiljöverket med en begäran om hjälp därifrån.

– Vi har försökt att kompensera med olika insatser och handledning och uppbemanning men det har inte varit tillräckligt, säger Anna Warg, områdeschef på kirurgen, till Radio P4 Jämtland.

Detta är en 6:6a-anmälan

  • I arbetsmiljölagens paragraf 6:6a står det vad ett skyddsombud ska göra vid allvarliga arbetsmiljöproblem.
  • Först vänder sig skyddsombudet till arbetsgivaren med en skriftlig begäran om vilka problem som måste lösas.
  • Arbetsgivaren har 14 dagar på sig att svara.
  • Om svaret med åtgärder från arbetsgivaren inte anses tillräckligt kan skyddsombudet be Arbetsmiljöverket att fatta beslut om föreläggande eller förbud.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida