bristen på specialistsjuksköterskor

Utbildningsanställningar införs på Gotland

Region Gotland har beslutat införa utbildningsanställningar. Det innebär att sjuksköterskor kan specialistutbilda sig med full lön.

– Vi tycker det är bra och har jobbat tillsammans med arbetsgivaren för att det här ska bli av, säger Viktoria Vahlgren, avdelningsordförande för Vårdförbundet på Gotland.

Helt nöjd är hon dock inte. Det finns några saker kvar att jobba på, till exempel vill Vårdförbundet att det skrivs ett kollektivavtal om utbildningsanställningarna så att alla rättigheter som ingår i ett kollektivavtal finns med.

Införs nästa år

– Vi jobbar vidare på det och hoppas att det så småningom helt och hållet ska bli som Vårdförbundets modell för akademisk specialisttjänstgöring, AST, säger Viktoria Vahlgren.

Utbildningsanställningar kommer att införas på Gotland från januari 2018. Precis som i övriga landet råder det även på Gotland stor brist på specialistsjuksköterskor inom flera områden.

– Modellen är ett sätt att som en attraktiv arbetsgivare skapa tydliga karriärvägar för sjuksköterskor och uppmuntra utveckling, säger HR-chefen Nina Ljung i ett pressmeddelande.

Vill att regeringen tar ansvar

Vårdförbundets modell för betald specialistutbildning, AST och andra liknande modeller har införts i flera landsting, regioner och kommuner. Läs fler artiklar om det här.

Men Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro anser att staten måste ta ett större ansvar för att det utbildas tillräckligt många specialistsjuksköterskor och kräver en nationell reglering av sjuksköterskornas specialistutbildning, som Vårdfokus berättade igår.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida