vårdfokus webbenkät

Kommunen betalar 6000 kronor mer än sjukhuset

Kommunen betalar 6000 kronor mer än sjukhuset
Monica Shahipassand och Solen Taher, nyblivna sjuksköterskor från Göteborg som ser fram emot att börja jobba. Foto: Thomas Olsson

Som sjuksköterska i Göteborgs stad tjänar nyutbildade Monica Shahipassand nästan 18 000 mer under sommarmånaderna än Solen Taher, som startar sin karriär på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Monica Shahipassand tycker om att arbeta självständigt med mycket eget ansvar och ser det som ett extra plus att få komma hem till sina patienter och hinna lära känna dem, utan alltför mycket stress. I hemsjukvården har hon hittat sitt första drömjobb. Och det är tur eftersom hon även tycker att lönen är viktig.

Bra löneförhandlingar

Hon har sökt jobb i flera stadsdelar och fått till bra löneförhandlingar. Dessutom har hon en tandhygienistutbildning på sitt cv. På så vis har hon lyckats få upp sin första lön till en summa hon känner sig relativt nöjd med: 30 000 kronor i månaden.

– Lönen är viktig när du ska ut på arbetsmarknaden. Du sätter ett värde på din utbildning och på dig själv och får en grund för framtida löneförhandlingar, säger Monica Shahipassand.

Som en vägg

Att lyckats komma i en förhandlingssituation är viktigt för att få upp lönen. Men det är svårare när du söker jobb hos en stor arbetsgivare som Västra Götalandsregionen, som på hög nivå redan bestämt vad de tänker erbjuda nyutbildade.

Svaren i Vårdfokus första-lönen-enkät från nyutexaminerade som ska jobba på Sahlgrenska universitetssjukhuset i sommar är samstämmiga: ”Löneförhandlingen var rätt stenhård, som en vägg liksom…”, skriver en sjuksköterska.

Karriärmöjligheter

Solen Taher, som ska jobba på Sahlgrenskas medicinakut i sommar, känner igen sig. Hennes månadslön hamnade på 24 100 konor. Hon valde inte jobbet på grund av lönen. Hon funderade till och med på att inte arbeta alls i sommar, medveten om att det kommer att bli tufft. Varför ska hon slita så hårt för så lite pengar?

– Jag funderade på om det är värt det, men kom fram till att jag väntat i flera år på att få ett jobb jag vill ha. Nu när jag kommit dit, då är det klart att jag vill börja direkt, säger hon.

Hon har märkt att hon fungerar bra i akuta situationer. Målet är ett jobb inom ambulansen. På medicinakuten vet hon att hon trivs både med arbetsuppgifterna och kollegerna eftersom hon arbetat där som undersköterska. En erfarenhet som arbetsgivaren gav henne 100 kronor extra för i lön.

Högsta lönerna

Över hela Sverige är det kommunerna som betalar nyutbildade sjuksköterskor bäst och det kan handla om flera tusen kronor mer i månaden. Enligt Vårdfokus första-lönen-enkät skiljer det omkring 2 000 kronor mellan en genomsnittlig kommunlön och en genomsnittlig landstinglön. Vissa landsting och kommuner sticker ut lite extra. I Jönköpings och Kalmars län verkar skillnaden vara större och i Norrbotten mindre.

Lars Rydhede, HR-direktör på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är öppen med att Västra Götalandsregionen gått samman och bestämt vad de tänker betala nyutexaminerade sjuksköterskor i sommar. Det är en snäv kalkyl där bland annat många stängda vårdplatser ingår.

Annat som lockar

Han håller med om att lönen är låg, men tror på sjukhusets möjlighet att locka med annat.

– Om vi inte är världsledande på lön så ligger vi i alla fall väldigt bra till när det gäller att kunna erbjuda utbildning, utveckling och karriärmöjligheter, säger han.

Monica Shahipassand och Solen Taher kommer att tjäna olika mycket på sina första jobb. Men de nyblivna sjuksköterskorna har också något gemensamt i sommar: Lyckan över att vara klar med utbildningen och äntligen få börja jobba – och en liten gnutta oro för hur det ska gå.

2 000 kronor …

… så mycket mer i snitt betalar kommunerna en nyutbildad sjuksköterska jämfört med regionerna och landstingen, visar Vårdfokus första-lönen-kartläggning.

Solen Taher:
”Jag är inte alls nöjd med lönen men känner starkt för avdelningen. Detta är bäst för min karriär, det betyder mer”

Ålder: 22 år
Gör i sommar: jobbar som sjuksköterska på medicinakuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg
Lön: 24 100
Introduktion: fyra veckor

Monica Shahipassand:
”Jag trivs väldigt bra i hemsjukvården. Det är bättre arbetsvillkor, bättre arbetstider och bättre lön”

Ålder: 28 år
Gör i sommar: jobbar som sjuksköterska inom hemsjukvården i Göteborgs stad
Lön: 30 000
Introduktion: två veckor, mer om det behövs 

Medianlöner nya sjuksköterskor

  • Landsting: 25 000 kronor (487 svar)
  • Kommun: 27 000 kronor (83 svar)
  • Privat: 26 600 (47 svar)

Så gjorde vi Vårdfokus första-lönen-kartläggning:

  • Sjuksköterskor som tar examen 2016 och fått sitt första jobb har under våren kunnat svara på Vårdfokus första-lönen-enkät.
  • Totalt har vi fått in drygt 600 svar som ligger till grund för våra artiklar om löneläget för nyutexaminerade sjuksköterskor.
  • Röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker har också deltagit, men här har vi fått in för få svar för att kunna dra några generella slutsatser.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida