Kommuner kräver skadestånd av bemanningsföretag för sjuksköterskebrist

Kommuner kräver skadestånd av bemanningsföretag för sjuksköterskebrist
Vingåker fick en extra svår sommar när de inte fick sjuksköterskor från bemanningsföretaget och saknade två sjuksköterskor hela sommaren. Arkivbild: Colourbox

Det var en ovanligt svår sommar med en enorm brist på sjuksköterskor. Det anger bemanningsföretaget Big care som skäl till att de inte kunde få fram de sjuksköterskor som man lovat Katrineholms och Vingåkers kommuner. Nu kräver kommunerna ekonomisk ersättning.

9 november 2012

Både Katrineholms och Vingåkers kommun hade skrivit avtal med bemanningsföretaget Big care. Det garanterade dem fyra respektive tre vikarierande sjuksköterskor under sommaren.

Men det klarade inte företaget. Katrineholm fick bara två och Vingåker ingen.

– Vi fick inte en enda timme. Vi vill ha ersättning för det arbete vi lagt ner på att hitta vikarier och den tid vi lagt ner för omplanering av sjuksköterskornas semesterperioder, säger Karina Mattsson, äldreomsorgschef i Vingåker till Katrinheolms-Kuriren.

Vingåker kräver därför att Big care ska betala drygt 39 000 kronor och Katrineholm vill ha 58 000 kronor.

I ett skriftligt svar till kommunerna skriver Big care att det var en ovanligt svår sommar med en enorm brist på sjuksköterskor. Det hävdar att det förelåg en force majeure-situation.

– De hänvisar till sjuksköterskestudenternas upprop. Men det påverkar i grunden inte kommunen. Vi anställer inte nyutexaminerade sjuksköterskor inom äldreomsorgen. De som arbetar inom äldreomsorgen behöver mer erfarenhet, säger Staffan Källström, kommunjurist i Katrineholm, till Katrineholms-Kuriren.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida