Intervju

Konstnären Helene Billgren om sin besatthet av sjuksköterskor

Konstnären Helene Billgren om sin besatthet av sjuksköterskor
Som ung drömde Helene Billgren om att bli sjuksköterska. Hon sökte, men kom inte in på utbildningen. I stället blev det studier i måleri. I dag har hon sin ateljé i Konstakademiens hus på Fredsgatan 12 i Stockholm. Foto: Johan Strindberg.

Helene Billgren har alltid dragits till motsatser i sitt skapande. Vad många inte vet är att hon under flera år hade sjuksköterskor som ett centralt motiv. I kväll är hon aktuell när sista avsnittet av realityserien ”Äkta Billgrens” sänds i Svt.

– Jag kan bli besatt av människor som har en laddning, som sjuksköterskor. Tänk dig själv – som patient är det hemskt att bli sjuk och mitt i allt dyker en jättehärlig sjuksköterska upp, säger Helene Billgren när hon ska förklara varför hon under tio års tid satte vita sjukhusrockar och hätta på alla människor i sina konstverk. 

På bordet framför henne – bland skisser, penslar och en modell i vit kartong av en teaterscen – ligger utskrivna A3-kopior. De visar några av hennes sjuksköterskebilder från slutet av 1980-talet, originalen har hon inte kvar, alla är sålda. 

Blågröna papperstussar

Helene Billgren är en framgångsrik konstnär som ställt ut på både på museum och konsthallar. Hon har gjort offentliga utsmyckningar och både scenografi och kostym till flera teateruppsättningar.  

.

Nu sitter hon i sin ateljé högst upp i Konstakademiens hus i centrala Stockholm. På golvet ligger en stor hög med blågröna papperstussar, på väggar och möbler syns färgstänk i samma nyanser. Här kan hon låta kreativiteten flöda. Just nu handlar det om att rita scenografi och kostym till en dansföreställning och måla tavlor till två utställningar under våren. 

Även om det har gått nästan trettio år sedan hon målade sina sjuksköterskor minns hon alla titlar och bakgrundshistorier. Då, i slutet av 1980-talet, var det inte hennes egna erfarenheter som patient som hon använde sig av. Egentligen gjorde hon inga efterforskningar om sjuksköterskor. Hon är noga med att hon inte arbetar med socialrealism.  

– Blir det fel kan det bli intressant och jag får använda min fantasi. Helst vill jag vara kvar i barnsfären när jag skapar – där man likt ett barn får göra vad man vill.  

Gillar kontraster

Men sjuksköterskor skapade en spänning i bilden. Vad gjorde de när de stod böjda över en bår i skogen eller var på väg någonstans nedanför en alptopp?  

De vita rockarna blev ett utrymme i bilden som kunde bli smutsigt och det gillar hon fortfarande. Helene Billgren har alltid varit mån om att det ska finnas en sorts humor i verken, något underfundigt eller absurt. 

– Om man ska skildra något som är hemskt behövs en ljusglimt. Det måste vara en fin bild också, det är ju ändå det viktigaste för den som ska titta på den. 

Slutsålt

Sjuksköterskor i konsten är också ett ganska outforskat motiv, säger hon. Som konstnär var det skönt att hitta något som ingen annan redan gjort. Helene Billgren säger att hon fått övervägande positiva reaktioner på sina sjuksköterskor. Verken har gått åt, främst köpts av privatpersoner, men också av Borås museum och Moderna museet i Stockholm. 

.

I kväll, torsdag, sänds sista avsnittet av realityserien ”Äkta Billgrens” i Svt. Där har tittarna har fått följa Helene Billgren tillsammans med ex-mannen Ernst Billgren och deras vuxna dotter, influencern Elsa, på familjemiddagar, loppmarknader och i ateljéarbetet.  

I ett av avsnitten berättar Helene Billgren om sin förkärlek för att gå på möten. ”Då pratar man både om det man ska göra och lite privat, det gillar jag. Och så bjuds det nästan alltid på kaffe och goda bullar”, säger hon.

Ville bli sjuksköterska 

Längtan efter samarbete har hon alltid haft. Som ung arbetade hon som städerska på Sahlgrenska sjukhuset. När Helene Billgren drog sin städvagn genom de långa korridorerna såg hon sjuksköterskor som svarade på ringningar och fikade tillsammans. Det var något som lockade henne där hon gick där i sin ensamhet. 

– De jobbade tillsammans, mot samma mål och hade en gemenskap som jag avundades. Jag vill också bli sjuksköterska och sökte utbildningen, men kom inte in. Istället blev det Konsthögskolan Valand i Göteborg. 

Dottern Elsa, som hyr ett rum intill ateljén, knackar på och undrar om det inte är dags för lunch snart. Innan vi avslutar intervjun frågar jag hur Helene Billgren sjuksköterskor skulle se ut i dag. 

– Troligtvis skulle jag ta av dom hättan. Jag ser ju dagligen hur svårt det måste vara att jobba som de gör i dag. Man är så tacksam och glad att det finns några som gör det.

Om Helene Billgren


Född: 1952 i Norrköping 

Gör: Konstnär.  

Familj: Barnen Elsa, Sigge och Andrea. 

Om jag blivit sjuksköterska hade jag jobbet med: Oj vad svårt att svara på, men troligtvis med något som inte har med så mycket blod att göra. Jag är inte rädd för blod, men det hade inte blivit operation i allafall.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida