Krav på personalansvarig skånepolitikers avgång

Krav på personalansvarig skånepolitikers avgång
Katarina Erlingsson (C), ordförande för personal- och arbetsgivarutskottet. Arkivbild: Region Skåne

Nu höjer oppositionen i Region Skåne rösten. Socialdemokraterna riktar sig mot Katarina Erlingsson (C) —högst ansvarig för regionens personalpolitik — och kräver hennes avgång.

Centerpartiets Katarina Erlingsson är ordförande för personal- och arbetsgivarutskottet i Region Skåne. Hon får nu skarp kritik från det största oppositionspartiet i regionen, Socialdemokraterna, som anser att förtroendet för den förda personalpolitiken är körd i botten.

– Det har gått för långt, och spelet är för högt. Nu måste händelserna på barnintensiven i Lund få konsekvenser för de ytterst ansvariga. Vi kräver därför att personalansvarigt regionråd Katarina Erlingson (C), avgår från sin post, säger Rikard Larsson (S), regionstyrelsens andre vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Katarina Erlinssons svar på kritiken är att hon inte har några planer på att avsluta sitt uppdrag.

– Jag är satt här för att ta ansvar och jag tänker inte avgå, säger hon till Vårdfokus.

Vad händer nu?

– Vi vill se om vi hittar några vägar att återuppta samtal med Vårdförbundet och sjuksköterskorna på biva. Jag vet att sjukhuschefen gör allt för att hitta öppningar, så jag hoppas och tror att det ska komma en lösning. Inte minst för patienternas skull, det är ju det allra viktigaste. 

Vilket ansvar har du för den uppkomna konfliken?

– Jag är ytterst ansvarig, det är självklart. Men förvaltningen har ansvar för att hantera det här, men jag följer det. Politiken är inte inblandad i förhandlingar eller detaljer kring detta. Löne- och förhandlingsfrågor ligger ute i verksamheterna.

Tror du att politikerna i ditt utskott, personal- och arbetsgivarutskottet, kan svara på frågan hur mycket en sjuksköterska tjänar?

– Det hoppas jag, men det vågar jag inte lova att de kan. Och jag vet inte om man måste kunna det. Det är inte lönenivåer vi diskuterar.

Region Skåne styrs i dag av den så kallade Femklövern bestående av Allianspartierna och Miljöpartiet. Socialdemokraterna är det största oppositionspartiet med 47 av 149 mandat i regionfullmäktige.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida