Hot och våld i vården

Kräver åtgärder efter attack mot personal

Kräver åtgärder efter attack mot personal
Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har ett skyddsombud rätt att avbryta arbetet, det kallas för skyddsombudsstopp. Bild: Mostphotos

Vårdförbundet ville skyddsstoppa allt arbete på Östra sjukhusets avgiftningsavdelning i Göteborg efter att en patient jagat personal med ett tillhygge. Nu kräver Arbetsmiljöverket att det tas fram en långsiktig lösning på säkerhetsproblemen.

I fredags begärde Vårdförbundet tillsammans med fackförbunden Kommunal, Vision och Saco att allt arbete på beroendeklinikens akuta avgiftningsavdelning skulle skyddsstoppas.

Orsaken var att en patient fått tag på bestick och jagat en sjuksköterska. En andra sjuksköterska som försökte avvärja situationen ska ha blivit slagen, oklart hur pass allvarligt. Därefter riktade patienten grova dödshot mot flera anställda.

– Det här är en arbetsgrupp som är van vid att höra hårda ord. Så när det pratas om allvarliga dödshot, ja då menar de verkligen det. De kände en fruktan för sina liv, säger Matilda Eriksson, Vårdförbundets huvudskyddsombud inom vuxenpsykiatrin.

Ett allvarligt läge

Säkerhetsbristerna på avdelningen har påtalats under en längre tid. Därför blev förra veckans händelse droppen som fick bägaren att rinna över och leda till en anmälan om skyddsstopp. Men det kom senare under fredagen att ändras, efter att det hållits ett långt möte mellan representanter från fackförbunden, arbetsgivaren och Arbetsmiljöverket.

Matilda Eriksson, Vårdförbundets huvudskyddsombud, menar att säkerhetsbristerna på Östra sjukhusets avgiftningsavdelning är allvarliga och akuta. Foto: Privat

– Det lokala skyddsombudet gick igenom läget och gav exempel på både incidenter och tillfällen där ledningens agerande brustit. Arbetsmiljöverket såg väldigt allvarligt på situationen, men menade att det inte var en omedelbar risk för liv och hälsa. De hävde skyddsstoppet men krävde samtidigt en rad åtgärder för att få ordning på säkerhetsläget, säger Matilda Eriksson.

Svårare patienter

Hon berättar att situationen på avdelningen förvärrats under de senaste åren. Dels beror det på att patientgruppen blivit allt svårare, med fler neuropsykiatriska störningar och mer kriminalitet. Samtidigt har erfaren personal slutat och cheferna avlöst varandra. Det har gjort att det i många fall saknas tillfredställande säkerhetsrutiner, eller att de helt enkelt inte följs.

Det gäller bland annat kontrollen av vad inlagda patienter tar med sig till avdelningen. Den som exempelvis har med sig en väska ombeds att packa upp den inför personalen. Men det finns inga regler för vad som ska hända om patienten vägrar medverka till det.

Går inte på utbildning

Det har även slarvats med träning av självskydd, det vill säga metoder för att skydda sig och undvika våld i vårdsituationer. Sådana träningstillfällen hålls varje vecka och en enskild anställd bör gå minst var tredje vecka, uppger Matilda Eriksson.   

– Det har funnits personer på enheten som nästan aldrig går. Inte på grund av personalbrist utan för att de inte har sett det som viktigt. Där har ledningen inte gått in och markerat att det verkligen behöver göras, säger hon.

Potentiella vapen

Det saknas en rutin för kontrollräkning av bestick och annan köksutrustning som kan användas som vapen av patienter. Enligt Matilda Eriksson har det inte heller funnits någon systematik i riskbedömning av patienter. Personalen kan lättare överraskas av våldsamma handlingar om de inte har tydliga förhållningsregler kring vissa patienter.

Ytterligare ett problem är att personalen har olika syn på vad som får tas med i arbetsklädseln. Vissa har med sig sax i fickan, andra betraktar det som direkt olämpligt på grund av hur patientgruppen ser ut.

– Det är väldigt viktigt att man är eniga om vad som är okej när det gäller en sådan sak. Det största problemet på den här enheten är just att man inte är överens om vilka rutiner som ska finnas eller hur de ska följas. När enskilda personer tvingas agera utifrån sin egen känsla kring säkerhetsfrågor så sitter man farligt till, säger Matilda Eriksson.

Läs också: Fyra skadades i knivdåd på psykosmottagning

Förändringar inom kort

Hon berättar att Arbetsmiljöverket nu vill att arbetsgivaren bland annat tar fram en tydlig rutin för räkning av bestick och en metod för riskbedömning av patienter. Det är ett arbete som påbörjas redan i dag, måndag.

Läs också: Extremt mycket hot och våld på psykakuten i Göteborg

– Det har funnits en handlingsplan sedan en längre tid, men nu finns en överenskommelse om att förnya och fördjupa den, säger Anders Goliger, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Göteborgs-Posten.

Matilda Eriksson tror inte att det blir någon mer anmälan om skyddsstopp inom den närmsta framtiden. Men om åtgärderna inte leder till förbättring kan det bli aktuellt att koppla in Arbetsmiljöverket på nytt genom en så kallad 6:6a-anmälan med begäran om arbetsmiljöåtgärder.   

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida