hot och våld i vården

Kräver ökad säkerhet för blåljuspersonal

Kräver ökad säkerhet för blåljuspersonal
Landstingsrådet vill diskutera med regeringen om hur blåljuspersonalens säkerhet kan ökas. Arkivbild: Mostphotos

På väg från ett uppdrag i södra Stockholm blev en ambulans stoppad av några ungdomar som gav sig på personalen med ett tillhygge. Nu krävs ökad säkerhet för blåljuspersonal, anser landstingsråd.

Tidigt under måndagsmorgon blev Falcks ambulanspersonal attackerad och en person fick lindrigare skador uppger Falcks presstalesperson Lotta Smith.

Det var när ambulanspersonalen stannade för att prata med några ungdomar som tidigare hoppat ut framför fordonet som en av dem blev slagen med ett tillhygge.

I samband med händelsen grep polisen två ungdomar på 16 och 18 år misstänkta för våld mot tjänsteman. De släpptes senare under dagen efter förhör.

Ett av flera tillbud

Händelsen har fått akutsjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött( M) att reagera. Som ansvarig för ambulansverksamheten i Stockholms läns landsting anser hon att detta inte är ett isolerat tillfälle utan ett av flera hot och angrepp de senaste åren.

– Vår personal åker för att rädda liv. Varken personalen eller patienterna ska behöva vara oroliga för att drabbas av våld, säger hon i ett pressmeddelande.

Marie Ljungberg Schött menar att landstingets arbete handlar om att skapa rutiner som minskar risker och ökar säkerheten. Frågan om personalens skydd mot våld är däremot ytterst en fråga för polisen.

– Jag vill att regeringen gör sin del i att se till att öka säkerheten för blåljuspersonalen. Det kan röra sig om nya arbetssätt, ändrad lagstiftning eller fler poliser. Jag är beredd att diskutera med inrikesminister Anders Ygeman hur vi kan samarbeta kring detta säger Marie Ljungberg Schött (M).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida