Krisen i Storbritannien slår hårt mot filippinska sjuksköterskor

Tusentals filippinska sjuksköterskor utbildar sig varje år med siktet inställt på att börja jobba i Storbritannien. Men den ekonomiska krisen har satt krokben för deras drömmar. I dag utbildar sig de allra flesta till ett liv i arbetslöshet.

I början av 2000-talet var efterfrågan på sjukvårdspersonal enorm i Storbritannien. Behovet tillfredsställdes till stor del genom ”import” av sjuksköterskor från Filippinerna.

Efterfrågan på andra sidan jordklotet gjorde att nya utbildningar startades i landet. Drömmar väcktes i fattiga filippinska familjer och tusentals döttrar utbildades till sjuksköterskor.
 
Tog emot 16 000 sjuksköterskor

Då, för tio år sedan, tog Storbritannien emot mellan 10 000 och 16 000 sjuksköterskor från utlandet. För två år sedan kom endast 2 700.

Sedan dess har den ekonomiska krisen i Storbritannien fördjupats ännu mer, med stora neddragningar i hälso- och sjukvården som följd. I dag är behovet av sjuksköterskor från länder utanför Europa minimalt.

Trots det har unga fillippinska kvinnor fortsatt att utbilda sig till sjuksköterskor, i tron att de ska få jobb i väst. Av 50 000 sjuksköterskor som utbildades i Filippinerna förra året har endast cirka 13 000 fått jobb utomlands.

Ingen brist i hemlandet


– Kvar i Filippinerna finns 37 000 sjuksköterskor som är kvalificerade men som har mycket svårt att få jobb eftersom det inte är någon brist på sjuksköterskor i det här landet, säger Henk Bekedam, ansvarig för hälsofrågor på WHO i Manilla, till tidningen The Guardian.

 

Läget har drivit fram en illegal marknad av falska rekryteringsbyråer som tar ut stora summor för att förmedla jobb som inte finns. Många filippinska sjuksköterskor som kommer till Storbritannien i dag får kämpa hårt för sin överlevnad, skriver tidningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida