Kristianstad: Sjuksköterska årets yrkeskvinna

Kristianstad:  Sjuksköterska årets yrkeskvinna
Ingrid Karström är en av tio sjuksköterskor i Sverige och den enda i Skåne som självständigt utför endoskopier. Foto: Business and professional women

Sjuksköterskan Ingrid Karström har utnämnts till Årets yrkeskvinna i Kristianstad av nätverket Business and professional women Swedens lokala klubb i staden.

– Jag blev jätteglad och stolt, det är ett hedersamt utnämnande, säger Ingrid Karström som arbetar på kirurgkliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Hon är en av tio sjuksköterskor i Sverige och den enda i Skåne som är behörig att själv utföra endoskopier. Annars utförs endoskopier bara av läkare. Ingrid hade assisterat vid endoskopiundersökningar i 20 år när hon fick ett stipendium för studier i England där sjuksköterskor sedan länge utför endoskopiska undersökningar.

Hemkommen gick hon sedan den första svenska utbildningen som arrangerades av Ersta Sköndal Högskola och Ersta sjukhus mellan 2006 och 2008.

”Ambitionen att vidareutvecklas inom sitt yrke har alltid funnits hos Ingrid. Denna speciella utbildning har gjort det möjligt att avlasta läkarna och väntetiden för patienterna att få behandling har blivit kortare. Ingrid är mycket uppskattad och respekterad både av patienter och arbetskamrater”, heter det i Business and professional women, BPW:s, motivering.

– Jag kände inte till dem tidigare, så jag blev väldigt ställd då jag fick beskedet att de valt mig. Det är tydligen inte så vanligt att yrkesverksamma inom det offentliga blir uppmärksammade på det här viset. Jag fick diplom, blommor och ett års medlemskap. Och så fick jag blommor och mycket gratulationer från arbetet, kollegerna blev också väldigt glada för mig skull.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida