Utredda fall

Kritiseras för att ha låtit svårt sjuk stanna hemma

Kritiseras för att ha låtit svårt sjuk stanna hemma
Enligt Ivo har ambulanssjuksköterskan inte handlat i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Arkivbild: Mostphotos

Allt talade för en allvarlig hjärnhinneinflammation, men ambulanssjuksköterskan sa att det var väntetid på akuten och lämnade patienten hemma. Hon kunde räddas tack vare oroliga anhöriga.  

27 november 2015

Patienten hade varit förkyld i en vecka och därefter plötsligt insjuknat med frossa, kräkningar, ont i vänster öra och huvudvärk. Hon misstänkte själv att det kunde röra sig om hjärnhinneinflammation och tillkallade därför ambulans tidigt följande morgon.

Teamet som kom till platsen uppmätte kroppstemperaturen till 39,1 grader. Pulsen var 107 slag per minut och syresättningen utan anmärkning. Patienten kunde föra hakan till bröstet.

Ambulanspersonalen ska då ha sagt att det var flera timmars väntetid på akuten, och uppmanat patienten att vända sig till sin vårdcentral som skulle öppna lite senare.

Patienten, som var trött och bara ville sova, litade på deras omdöme och valde att stanna hemma. Efter att ambulanspersonalen lämnat bostaden sjönk patienten in i medvetslöshet.

Tvingades tillkalla polis

Efter en tid anade kvinnans arbetsgivare att något var fel och kontaktade anhöriga. Följande kväll kunde polisen ta sig in i bostaden och tillkalla ambulans. På sjukhuset visade det sig att kvinnan hade akut hjärnhinneinflammation och blodförgiftning med en luftvägsbakterie.

Patienten anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som riktar omfattande kritik mot ambulanssjuksköterskan. Patientens tidigare sjukdom i kombination med feber och snabb hjärtfrekvens talade för allvarlig sjukdom. Att patienten kunde föra hakan till bröstet utesluter inte hjärnhinneinflammation, menar Ivo.

Desinformation och journalmiss

Enligt myndigheten ledde ambulanssjuksköterskans felbedömning och missvisande information till att patienten utsattes för en oberättigad risk att drabbas av vårdskada. Ivo understryker att det var ”tack vare omständigheter som låg utanför sjukvården som patienten fick vård innan det var för sent.”

När det gäller väntetider på akuten skriver Ivo att uttalandet inte var baserad på fakta, och att den sortens ”desinformation försvårar för en patient att på saklig grund kunna ta ställning till vad som föreslagits.”

Sjuksköterskan får även kritik för brister i journalen. I den angavs att patienten skulle återkomma om det blev värre, men det framgår inte vilka symtom eller andra omständigheter som skulle beaktas. Sådana uppgifter ska enligt bestämmelserna i patientdatalagen dokumenteras.

Diarienummer hos Ivo 8.2-9044/2015-20.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida