utredda fall

Kritiseras för utebliven undersökning efter fall

Sjuksköterskan borde ha väckt patienten och gjort en ordentlig undersökning efter fallet, anser Ivo. Dagen efter visade det sig att det var en höftfraktur.

Sjuksköterskan larmades av vårdpersonal sent på kvällen efter att patienten hade ramlat. Med hjälp av en lyft hade personalen flyttat patienten till sängen. När sjuksköterskan kom hade den äldre mannen dock somnat och hon valde att inte väcka honom.

Vid 01-tiden på natten vaknade mannen och uttryckte smärta. Han fick då Alvedon av sjuksköterskan som också tillkallade ambulans. Ambulanssjuksköterskan gjorde en undersökning som visade att mannen kunde röra benen, inte var svullen och inte hade något hematom, vilket bedömdes som att han inte hade brutit sig.

Ambulanssjuksköterskan och sjuksköterskan bestämde därför att mannen skulle få stanna kvar på boendet.

Borde ha väckt patienten

Morgonen efter hade mannen dock smärta från höften i samband med att sjuksköterskan undersökte honom. Sjuksköterskan kontaktade då läkare för ordination av smärtstillande och remiss till röntgenundersökning. På sjukhuset visade det sig att det var en höftfraktur.

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har granskat händelsen utifrån en anmälan från en anhörig. Ivo bedömer att det var en brist att sjuksköterskan inte väckte patienten och gjorde en undersökning när hon först kallades dit. Ivo menar att hon då borde ha kontrollerat medvetandegrad och allmän status för att utesluta att patienten skadats eller om det fanns andra orsaker till att han ramlat.

Svårt att bedöma

Däremot klandrar Ivo inte ambulanssjuksköterskans beslut att låta mannen stanna kvar på boendet. Det var rimligt under förutsättning att mannen fick specifik omvårdnad på boendet under natten i väntan på en ny bedömning, skriver myndigheten i sitt beslut.

Avslutningsvis konstaterar Ivo att händelsen visar svårigheten att i vissa fall bedöma eventuella ortopediska skador utan radiologisk undersökning. En inkilad höftfraktur ger inte alltid uttalade symtom som svår smärta och synliga felställningar.

Diarienummer hos Ivo: 8.2.1-21354/2018-23

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida