Sommarjobb

Krokom lockar sjuksköterskor med fjäll och fiskekort

Krokom lockar sjuksköterskor med fjäll och fiskekort
Kommunen är tidigt ute med sin jobbannons för att fresta sjuksköterskor att förlägga sommaren till Jämtland med fiske och fjällvandringar. Foto: Getty Images

I Krokoms kommun är det inte extremhöga löner som ska locka sjuksköterskor till sommaren utan hunddagis, fjällvandring, fiskekort och fritt boende. Några har redan nappat.

10 januari 2020

– Det här är ett riktigt naturparadis, vi har Nordens bästa fiskevatten, naturreservatet Hotagen, egna fjäll och nära till Åre, säger Marie Hermansson, verksam­hetschef för bistånd, hälsa och sjukvård i den jämtländska kommunen, och den som kläckte idén.

Hon är själv en riktig naturälskare.

– Något så fruktansvärt! Jag har haft draghundar i flera år och kört hundsläde, tältar, vandrar, jag betecknas av alla som känner mig som en riktig naturnörd. Jag flyttade upp från Stockholm för 15 år sedan och vill aldrig tillbaka.

Det var det utifrånperspektivet som gav idén.

Kan ge heta tips

I sommar erbjuds sjuksköterskor och distriktssköterskor exempelvis betalt boende i ett elevhem i en by med fjällutsikt, 200 meter från hunddagiset som också blir gratis. Marie Hermansson har förbokat plats för två hundar men fler får plats. Fiskekurs och -kort erbjuds intresserade och för dem finns eventuellt stugor nära fiskevatten. Och de som bara vill vandra – med eller utan hund – kan få heta tips av Marie Hermansson.

Marie Hermansson, är verksamhetschef för sjukvården i Krokom och utpräglad ”naturnörd”.

Bakgrunden är att förra sommaren, Marie Hermanssons första som sjukvårdschef, var oerhört besvärlig i kommunens hemsjukvård och särskilda boenden. Ingen sökte sjuksköterskevikariaten. Man hade bara en bemanningssjuksköterska, några studenter och några timvikarier. Två enhetschefer och den medicinskt ansvariga sjuksköterskan tvingades hoppa in och jobba.

Belastningen blev väldigt tung för alla och så fick det inte vara en sommar till, bestämde hon sig för.

Inte råd att konkurrera med lön

Men lösningen att ta in ”svindyra bemanningssjuksköterskor” eller erbjuda löner på 50 000–60 000 kronor i månaden, som vissa kommuner, fanns inte som alternativ. Marie Hermansson testade sin idé i några naturgrupper på Facebook och fick många svar från sjuksköterskor som tyckte att det lät intressant.

Det tyckte även kommunen som bidrog med en summa. Några dagar före julledigheten gick annonsen ut.

Har ni fått några svar än?

– Ja, vi har ju fått det! Vi har redan förfrågningar från elva sjuksköterskor, flera från södra Sverige.  

Men lönen då, den är ju inte oväsentlig? 

– Nej, men lönen kan vi inte konkurrera med även om vi ligger bra till som norrländsk kommun och betydligt bättre än regionen. Vi kommer att ha regelrätta löneförhandlingar och då handlar det om erfarenhet, om man är distriktssköterska eller geriatriksjuksköterska och så. Som en jämförelse kan jag säga att våra ingångslöner för nyexaminerade sjuksköterskor ligger på knappt 30 000 kronor i månaden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida