Sommarbemanning

Kronoberg lättar på plånboken för att klara sommaren

Kronoberg lättar på plånboken för att klara sommaren
Enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Per-Henrik Nilsson motsvarar erbjudandet de lönenivåer som hyrsjuksköterskor skulle ha fått. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dag gick Region Kronoberg ut med ett erbjudande till sina egna sjuksköterskor om att de får 5 000-8 000 kronor per extra pass inom de högst belastade enheterna.

Trots att regionen har rekryterat drygt 55 sjuksköterskor hittills så finns det många tomma luckor i sommarschemat, framför allt inom akutsjukvården. Därför vänder sig regionen nu till redan anställda sjuksköterskor med ett fyrsiffrigt sommarerbjudande.

Gäller akutsjukvård

De som kan tänka sig att ta ett eller flera extrapass på någon av högst belastade enheterna får en ersättningen mellan 5 000 och 8 000 kronor per pass, beroende på om det är dag-, natt- eller helgpass. De aktuella avdelningarna finns inom akut- och intensivvården i Växjö samt medicinkliniken i Ljungby. 

– Vi ser att attraktionskraften i våra tidigare satsningar har minskat. Till exempel är det färre i år som vill skjuta på sin semester mot ersättning. Det kan bero på att många har fått ta extra pass en längre tid och behöver vara lediga, säger hälso- och sjukvårdens HR-chef Pontus Juhlin, . 

Regionen hoppas nu på att sjuksköterskor som jobbar i sommar inom andra verksamheter kan tänka sig att ta något extra pass.

– Det kan till exempel handla om iva-sjuksköterskor inom ambulansen eller någon som arbetar administrativt. Nu breddar vi målgruppen och hoppas att belastningen fördelas mer jämnt så att det inte bara är vissa sjuksköterskor som får arbeta extra mycket, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson. 

Fler satsningar

Han beskriver ersättningen för extra pass som en del av ett smörgåsbord som regionen plockat ihop för att klara sommarbemanningen. Övriga satsningar är: 

  • Utökning av vårdnära tjänster. Personal anställs för att sköta mathantering, städning och leveranser som kan avlasta vårdpersonalen.
  • Hyrsjuksköterskor.
  • Erbjudande om ersättning till som den skjuter upp sin semester med upp till 1,5 månadslön.

Nu har sjuksköterskorna i Kronoberg en dryg vecka på sig att fundera över erbjudandet. Nästa fredag, den 13 maj, vill arbetsgivaren ha besked.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida