Läget hårdnar på Sunderby sjukhus akutmottagning

Läget hårdnar på Sunderby sjukhus akutmottagning
Enligt Vårdförbundet i Norrbotten blir situationen på akuten bara värre och värre. Foto: Anders Alm

Fler patienter, långa väntetider och minskade resurser. Läget på Sunderby sjukhus akutmottagning blir bara värre och värre.

Akutpatienterna har ökat med nästan 3 500 mellan åren 2007 och 2011. Men resurserna har inte blivit fler. Däremot sparkraven. Det gör att väntetiderna kan bli långa.

I dag träffar cirka hälften av patienterna en läkare inom 30 minuter och bara 65 procent av patienterna är färdigundersökta efter 180 minuter. Landstingets mål är att 80 procent av patienterna ska få träffa läkare inom 30 minuter och 90 procent av dem ska vara klara inom 180 minuter.

Johan Strömbäck, enhetschef på akuten, beklagar de långa väntetiderna men poängterar att livshotande tillstånd tas om hand omedelbart.

Enligt Vårdförbundet i Norrbotten blir situationen på akuten bara värre och värre.

– Det har trappats upp under en längre tid och blivit värre sedan man stängde akutsjukhusen i Piteå och Kalix. Neddragningar av vårdplatser bidrar också förstås. Vi gör så gott vi kan men jag ser ingen ljusning, säger Erica Ohlsson som är vice ordförande  och själv arbetar på akuten på Sunderby sjukhus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida