Lättnaden stor bland biva-personalen

Lättnaden stor bland biva-personalen
Lättnaden över att ett avtal äntligen är på plats på biva är stor, både bland personalen och föräldrarna. Här ger specialistsjsuksköterskan Linda Hansson lille Arvid en spruta, medan föräldrarna Mattias och Helena Pettersson är med. Foto Anders Olssson

Lättnaden över att striden på barnintensiven i Lund äntligen är över är stor. Både bland de 33 specialistsjuksköterskor som har sagt upp sig och bland dem som av olika skäl hade beslutat sig för att stanna. Men också bland föräldrarna. Flertalet sjuksköterskor kommer nu troligen att dra tillbaka sina uppsägningar.

– Det känns fantastiskt. Speciellt för föräldrarna. Det är nog dem jag känner mest för, att de så fort som möjligt ska få reda på det här, säger specialistsjuksköterskan och teamledaren Linda Hansson som just är i färd med att ge lille hjärtsjuke Arvid Pettersson en spruta där han ligger i mamma Helenas knä.

Helena berättar att hon har varit mycket orolig för vad som skulle hända om det inte blev något nytt avtal för specialistsjuksköterskorna på avdelningen. Var skulle deras son få vård någonstans då, om Sveriges andra riksenhet för barnhjärtkirurgi skulle ha tvingats stänga? Göteborg skulle knappast kunna ta emot alla barn i Sverige. Kanske hade de tvingats utomlands.

– Det här var jätteroligt att höra, verkligen, säger pappa Mattias som sitter bredvid.

Knappast glädjetjut

På avdelningen hörs knappast några glädjetjut. Men lättnaden bland personalen är påtaglig, bland såväl sjuksköterskorna, läkarna som undersköterskorna. De är nu övertygade om att det går att driva avdelningen vidare.

Foto: Anders OlssonLinda Hansson stannar.

– Jag känner mig rätt så övertygad om att samtliga tycker om det här jobbet och vill jobba här. Förhoppningen är att de flesta av oss ska stanna. Så tror jag det blir också, även om någon nog lämnar avdelningen. Själv kommer jag att stanna. Absolut, säger Linda Hansson.

Tredubbla specialister

Det var i januari som 33 av de 45 specialistsjuksköterskorna, varav flera har tredubbla specialistutbildningar (anestesi, barn och intensivvård), sade upp sig i protest mot att arbetsgivaren ensidigt sagt upp deras väl inarbetade poänglönemodell.

Sedan dess har pressen på personalen varit stor. Risken var överhängande att avdelningen skulle få stänga, vilket skildrats ingående i medierna. Även i sociala medier har många skrivit om konflikten. Något som också blev omdiskuterat var sjuksköterskornas löner. Region Skåne gick till exempel ut på sin hemsida med löneläget, trots att konflikten i grunden aldrig handlade om lönerna utan om arbetsvillkor. Alla påfrestningar gjorde att det uppstod en del slitningar i personalgruppen, mellan de som sa upp sig och de som av olika anledningar inte gjorde det.

Blev starka av pressen

– Men ju starkare hotet utifrån har blivit desto starkare har vi blivit här inne på avdelningen. Och i dag känner vi faktiskt ingen bitterhet. Det är bara så fantastiskt skönt att det är över nu. Jag har inte ord för det, säger specialistsjuksköterskan Gunilla Garbov som är förtroendevald på arbetsplatsen och som satt med i förhandlingarna med arbetsgivaren in i det sista.

Hon tror också att det stöd som visats dem i medierna och i olika sociala forum på nätet har stärkt dem. Men framför allt tycker hon att Vårdförbundet under den period som varit visat fram sin allra starkaste sida. Sjuksköterskorna på avdelningen har känt att deras sak har tagits på allvar och att förbundets representanter i Skåne verkligen lyssnat på och stridit för sina medlemmar på Lunds intensivvårdsavdelningar.

– Och det är inte bara här vi har känt så. Det är det många som har sagt till mig ute på stan också, säger Gunilla Garbov.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida