Prehospital vård

Lättvårdsambulanser frigör tid för de riktigt akuta fallen

Lättvårdsambulanser frigör tid för de riktigt akuta fallen
I Blekinge kommer icke akuta ambulanstransporter framöver att göras med hjälp av lättvårdsambulanser. Arkivbild: Mostphotos

För att de fullt utrustade ambulanserna ska bli tillgängligare för patienter med akuta vårdbehov har Landstinget i Blekinge utökat bilparken med två lättvårdsambulanser.

– Genom att införa dessa lättvårdsambulanser får de vanliga ambulanserna mer tid till akuta larm och de som bara ska transporteras behöver inte vänta lika länge. Man vinner tid för patienterna, säger ambulanssjuksköterskan Ola Elmskog i Karlskrona till Sydöstran.

I dag utförs transporter av stabila patienter till och mellan olika sjukhus och mellan äldreboenden och sjukhus av fullutrustade ambulanser med två ambulanssjuksköterskor i varje bil. Detta oavsett patientens vårdbehov.

En sjuksköterska i varje bil

De nya lättvårdsambulanserna är bara bemannade med en sjuksköterska. 

I Sydöstran beskrivs de nya bilarna som rullande vårdavdelningar medan de traditionella ambulanserna som intensivvårdsavdelningar på hjul.

I stort sett är utrustningen i de båda ambulanstyperna densamma, med defibrillator, syrgas och läkemedel. Däremot saknas ett hjärtkompressionssystem och utrustning för nackstabilisering i lättvårdsambulanserna.

Fjärrstyrd bår

I och med att sjuksköterskan är ensam i lättvårdsambulansen har den utrustats med en elektrisk bår som lätt kan fällas ut och in i bilen med hjälp av en fjärrkontroll.

För att sjuksköterskan ska kunna hålla koll på patienten under körningen finns en kamera intill båren kopplad till en bildskärm framme i förardelen.

I bilen finns även en mikrofon som gör att sjuksköterskan och patienten kan prata med varandra under färden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida