Sekretessbrott

Letade upp mannens journal efter obehagligt dejtingmeddelande

Letade upp mannens journal efter obehagligt dejtingmeddelande
Efter att ha via en dejtingsida på nätet ha fått ett obehaglig meddelande från en man letade sjuksköterskan upp hans journal i datasystemet. Arkivbild: Getty Images

Efter att sjuksköterskan fått ett obehagligt meddelande från en man som hon träffat på en dejtingsida letade hon upp hans journal. Sjuksköterskan dömdes för dataintrång. Nu ska hon genomgå en treårig prövotid för att inte bli av med sin legitimation.

I ett yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, förklarar sjuksköterskan att hon några dagar före dataintrånget hade fått ett ytterst personligt utformat meddelande från mannen via dejtingsidan. Hon misstänkte att han hade varit patient på den enhet där hon arbetade och därför kanske visste vem hon var. Hon var rädd och kände ett stort obehag av mannens meddelande.

Såg mannens läkemedel

Sjuksköterskan använde en kollegas elektroniska legitimation, så kallat SITHS-kort, som redan satt i datorn för att söka efter mannen i journalsystemet. Hon konstaterade genast att han inte hade någon anknytning till hennes arbetsplats och stängde därför ner journalen direkt. Det enda hon hann se var vilka läkemedel mannen stod på eftersom läkemedelslistan kom upp direkt efter sökningen.

Åtalades

Ivo anmälde sjuksköterskan till åtal. I somras dömdes hon av tingsrätten till dagsböter för dataintrång. Av domskälen framgår att sjuksköterskan hade skrivit på ett sekretessavtal och att hon visste att hon inte får läsa patienters journaler om det inte är nödvändigt för att hon ska kunna utföra vissa arbetsuppgifter.

Hon var däremot inte medveten om att hon inte fick slå upp ett namn. Tingsrättens bedömning var att sjuksköterskan måste ha insett att det fanns en avsevärd risk för att hon inte fick söka i journalsystemet på det sätt som hon gjorde.

Får prövotid

Ivo anmälde även sjuksköterskan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som nu beslutat om en treårig prövotid (se faktaruta) för sjuksköterskan, som fick sin sjuksköterskelegitimation för 33 år sedan.

Prövotid

  • Det är Ivo som utövar tillsyn över hälso- och sjukvårdspersonal som har fått en treårig prövotid efter beslut från HSAN.
  • Under prövotiden träffar Ivo hälso- och sjukvårdspersonalen och kontrollerar att personen uppfyller villkoren i den prövotidsplan som oftast följer med ett beslut om prövotid.
  • I prövotidsplanen ska det fastställas vad den legitimerade ska göra för att komma till rätta med de missförhållanden som legat till grund för beslutet om prövotiden.

 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida