Lev, ät och njut

Lev, ät och njut

En stomi tål mer än många tror. Våga prova, uppmanar Maria Gylfe med en kokbok fylld av lockande recept. ?

På kirurg- och urologkliniken på Danderyds sjukhus har frågan från stomiopererade patienter om vad de får äta besvarats med vad de inte ska äta. Men nu finns en kokbok som vänder på steken. Testa din stomi, se vad den tål, uppmanar en av de stomiopererade personerna som medverkar i boken.

Här finns tips om hur livet kan bli enklare och godare med recept som gratinerade musslor i vitlök, kryddbakad lax med äppelsallad och citronkrossad potatis, kardemummastekta äpplen, fransk chokladtårta och mycket annat.

Bakom kokboken står chefssjuksköterskan Maria Gylfe. Någon skillnad mellan den här maten och ”vanlig” mat finns egentligen inte, bara sättet den tillreds på, förklarar hon.

— Patienterna får ofta rådet att inte äta svamp och lök, men det går alldeles utmärkt bara det är passerat. Jag råder dem att prova och ta reda på vad kroppen klarar av och att inte äta sådant som de inte mår bra av.

Kokboken

Vissa har andra utvägar. En kokbok bland annat kan beställas från:
maria-catharina-gylfe.olofsdotter@ds.se eller www.ds.se . Sök: kokbok

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida