valåret 2018

Lööf lovar mer pengar till utbildning av specialistsjuksköterskor

Lööf lovar mer pengar till utbildning av specialistsjuksköterskor
Centerpartiets partiledare Annie Lööf vill dubbla satsningen på specialistutbildning av sjuksköterskor. Foto: Centerpartiet.

Utspelet från Centerledaren möts med skepsis från Vårdförbundet som inte tror att lösningen är att ge landsting och regioner mer pengar.

2 februari 2018

Centerpartiets ledare Annie Lööf kom med utspelet om mer pengar till utbildning av specialistsjuksköterskor när Centerpartiets valplattform presenterades.

Regeringen har öronmärkt 300 miljoner kronor per år till landsting och regioner som ska göra det möjligt för sjuksköterskor att specialistutbilda sig med lön. Centerpartiet dubblar det och vill satsa 600 miljoner kronor.

– Bristen på specialistsjuksköterskor är en svag länk inom vården. Det saknas personal vid exempelvis operationer och människor riskerar att inte få vård i tid. Här måste det ske en förändring. Genom att sporra medarbetare inom vården till att vidareutbilda sig kan vi stärka sjukvården och öka tryggheten för patienterna, säger Annie Lööf.

Oklart vart pengarna går

Men Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tror inte att lösningen på vårdens behov av specialistsjuksköterskor ligger i att ge landstingen mer pengar.

– Nej tyvärr spelar det ingen roll hur mycket pengar de får så länge landsting och regioner inte har krav på sig att ha utbildningsanställningar för sjuksköterskor, säger Sineva Ribeiro.

Vårdförbundet har haft diskussioner med Socialstyrelsen om hur landstingen har använt pengarna de fick förra året. Flera landsting kan inte redovisa hur de har använts och det är oklart om de verkligen har gått till specialistutbildning av sjuksköterskor, enligt Sineva Ribeiro.

Nationell reglering krävs

– Vi får också höra från våra medlemmar att det är ett stort problem att cheferna inte kan släppa iväg sina medarbetare till utbildning på grund av att det är så stor brist på sjuksköterskor. Det här har blivit en ond cirkel som inte kan lösas bara med mera pengar. Vi kommer att behöva en nationell reglering av specialistutbildningen.

Det är däremot något som Centerpartiet tydligt avvisat. Inför förra valet sade partiets talesman i sjukvårdsfrågor, Anders W Jonsson, att det inte behövs en nationell reglering utan att det är en fråga för de enskilda landstingen.

Annie Lööf säger också till SVT att de inte stödjer Vårdförbundets förslag om nationell reglering av specialistutbildningarna utan väljer att gå fram med förslaget om incitamentspengar i nuläget.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida