Sommarläsning

Love har bytt yrke flera gånger i livet

Love har bytt yrke flera gånger i livet
Från bagare till barnsjuksköterska till snickare - Love Vidstige säger att han är en rastlös själ. Foto: privat.

KARRIÄRBYTET. Love Vidstige är bagaren som blev barnsjuksköterska. Nu har han bytt bana igen — och hanterar hammare och såg istället för sprutor och slevar.

Du har bytt karriär flera gånger i livet. Varför?

– När jag sökte till gymnasiet tyckte jag att det verkade kul att baka. Det var inget särskilt genomtänkt eller strategiskt beslut, men efteråt ville jag göra något av det och tog gesällbrev så att jag blev konditor och bagare. Jag jobbade natt på bageri i några år, men trivdes inte med arbetstiderna. Då sökte jag till sjuksköterskeutbildningen i Växjö och kom in. Men jag tröttnade på att jobba treskift på barnkliniken. Jag är ingen nattmänniska. Efter två nattpass tar det mig flera dygn att komma i fas igen. Det kändes inte bra för kroppen, och jag har hört att man förkortar livet av att jobba natt. Det kändes inte värt det.

Så du blev snickare?

– Ja, jag har alltid haft som hobby att snickra. Mina föräldrar är också intresserade av byggnadsvård och har flera äldre hus på sin tomt som jag har varit med och renoverat. Jag sökte en utbildning och tog tjänstledigt från sjukhuset. Sedan sade jag upp mig eftersom jag annars hade varit tvungen att jobba där i sommar. Nu har jag barn i Vänersborg så det funkar inte att pendla till Växjö.

Har du nytta av din erfarenhet som sjuksköterska?

– Ja, vi hanterar ju verktyg och vassa föremål så det finns en viss skaderisk. Snickare kan också vara lite machotyper som resonerar att ”det där behöver inte sys”. Då kanske jag kan komma med råd.

Vilken är den största skillnaden?

– Snickaryrket är mansdominerat, medan sjuksköterskeyrket är kvinnodominerat. Så jargongen är lite hårdare. Det kan nog vara ett problem för dem som kommer ut i arbetslivet direkt från gymnasiet, men jag är så pass gammal att jag kan hantera det på mitt sätt. Nu jobbar jag i ett litet företag där jag känner de flesta sedan tidigare, så det funkar bra. Att vara snickare är hårt för kroppen. Ska man palla i längden är det viktigt att träna och inte äta pizza varje dag. Många äldre snickare är helt trasiga. Det är folk i vården också, men det är tungt på ett annat sätt.

Finns det olikheter i lön och ansvar?

– Lönen är snarlik, kanske lite lägre. Men å andra sidan jobbar jag mindre övertid nu. Ingen far illa av att jag går hem. Som sjuksköterska hade jag ett ansvar gentemot både kollegor och patienter. Hann jag inte klart med något så flyttade jag bara vidare problemet till den som tog över efter mig. Det blev en samvetsgrej som jag inte saknar. Sedan är byggbranschen mindre hierarkisk eftersom det inte finns någon motsvarighet till läkare.

Vilket är ditt bästa tips till den som funderar på att byta yrke?

– Våga testa. Du har lagstadgad rätt att vara tjänstledig för studier, så prata med din chef och berätta om dina planer. Chefen kanske blir sur, för det är ju inte så lätt att rekrytera en vikarie. Men fundera på för vems skull du jobbar – är det för chefen, patienterna eller dig själv?

Tror du att du kommer byta tillbaka till sjuksköterska igen?

– Det vet man aldrig. Jag är rastlös i själen. Kanske om det blir kris i ekonomin. Jag är lite ovanligt eftersom jag är en manlig barnsjuksköterska, och som sådan tror jag att jag är ganska attraktiv på arbetsmarknaden.

De bytte bana

I en serie artiklar berättar Vårdfokus om människor som sadlat om. Mer läsning i vårt karriärnummer som kommer ut i september.

Love Vidstige

Ålder: 32 år.
Nuvarande arbetsplats: Sommarjobb som snickare på byggfirma på Öland. Läser byggnadsvård i Mariestad genom Göteborgs Universitet.
Tidigare arbetsplats: Barnkliniken på Centrallasarettet i Växjö.
Om jag skulle byta karriär igen skulle jag bli: Kanske konsult eller lärare inom byggnadsvård.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida