Krisen i vården

Många sjuksköterskor lämnar Trelleborgs kommun

Många sjuksköterskor lämnar Trelleborgs kommun
Gro Glad önskar mer engagemang från både chefer och politiker i sjuksköterskornas arbetssituation i kommunen. Foto: Privat

Under förra året valde en tredjedel av Trelleborgs sjuksköterskor att lämna sina tjänster i kommunen. Missnöjet är stort med allt från löner till arbetsförhållanden. "Läget är jätteansträngt", säger sjuksköterskan Gro Glad.

Vårdfokus artiklar om personalflykten från landstingsvården har fått stor uppmärksamhet. Men sjuksköterskeflykt drabbar även kommuner.

I Trelleborgs kommun valde 12 av 37 sjuksköterskor att lämna sina tjänster under förra året enligt Vårdförbundets förtroendevalda på arbetsplatsen och fler är på väg att sluta.

Nya får högre lön än erfarna

För att kunna rekrytera nya sjuksköterskor har kommunen höjt ingångslönerna, samtidigt som de erfarna sjuksköterskornas löneutveckling varit dålig under många år.

Detta har spätt på missnöjet, berättar Gro Glad, sjuksköterska och en av Vårdförbundets förtroendevalda inom Trelleborgs kommuns vård- och omsorg.

– Det är bara 5 000-6 000 kronor mellan den lägst och den högst betalda. Folk som har jobbat i 14 år har lägre betalt än folk som jobbat i knappt ett år, säger hon.

De flesta tjänsterna har nu tillsatts, men eftersom personalgruppen förlorat mycket erfarenhet och kompetens har pressen ökat på de nyanställda och de erfarna som är kvar.

Kompetensförlust

Gruppen upplever också att de förlorat mycket kompetens eftersom kommunen inte rekryterat vidareutbildade sjuksköterskor i tillräckligt stor utsträckning, berättar Kristina Öhling Gunnarsson, även hon sjuksköterska och facklig förtroendevald.

Enligt henne har kolleger sagt upp sig av olika anledningar. Bland annat upplever många att kommunen inte lyssnar på sina sjuksköterskor, inte värderar dem tillräckligt högt och att det är svårt att få tillräcklig kompetensutveckling.

Vårdförbundet i Region Skåne har nu kopplats in för försöka hjälpa till att reda ut den turbulenta situationen. Här finns allt från schemaproblem till lokala principer för semesterförläggning som inte följer gällande avtal och regler, berättar Madelene Meramveliotaki från Vårdförbundet i Skåne.

– Problemet med Trelleborgs kommun är att det inte bara är ett problem som ligger bakom det här utan flera, säger hon.

Huvudet i sanden

Kommunen har lovat att utreda varför så många sjuksköterskor slutat och ska också se över lönestrukturen. Men sjuksköterskorna vågar ännu inte hoppas på för mycket. Hittills har de upplevt arbetsgivarens respons på deras önskemål och krav, som de framfört under flera år, som minimal.

– De för strutspoltik, på gott norsk, säger sjuksköterskan Gro Glad.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida