kvalitetsmässan

Måns tog hem Sveapriset

Måns tog hem Sveapriset
Socialminister Lena Hallengren delar ut SveaPriset till Måns Lööf, Region Gävleborg, och Patrik Borneson, Nabodev AB. Foto: Svenska mässan.

Sjuksköterskan Måns Lööf brinner för att hitta smarta digitala lösningar som underlättar både för patienter och vårdpersonal. Den app han utvecklat för unga med adhd är bara första steget.

– Jag trodde inte att jag skulle vinna, det fanns så många bra nominerade. Så det var väldigt omtumlande när jag fick veta det, men jag är mycket glad, det känns som en skön bekräftelse, säger Måns Lööf.

På Kvalitetsmässan i Göteborg fick han och Region Gävleborg utmärkelsen Sveapriset, som uppmärksammar smarta idéer inom e-hälsa.

Enkel att använda

Vårdfokus har tidigare berättat om appen Hipr som hjälper ungdomar med adhd-diagnos att sköta sin medicinering. Den är föredömligt enkel att använda och uppskattas stort av användarna. I dag används den av nästan alla som får diagnosen i Region Gävleborg vid insättning och uppföljning av medicineringen.

Läs mer om appen här.

Användandet av appen har medfört större följsamhet till behandlingarna och färre biverkningar. Det i sin tur har lett till ökad närvaro i skolan. Och vården avlastas genom att det blir färre besök hos sjuksköterskan som i stället kan ge feedback via appen.

Kan användas till mycket mer

Att utveckla själva appen var enkelt, men det som tog tid var allt som krävdes för att få den hundra procent säker och godkänd. Men när den nu finns och allt fungerar ser Måns Lööf potentialen för samma typ av app när det gäller en mängd olika sjukdomar där patienterna ska rapportera sina värden till vården regelbundet.

– Patienter som äter waran skulle kunna rapportera sina pk-värden, de som har diabetes skulle kunna ha en app där de enkelt skriver in sina värden, för att bara nämna något. Vi har själva nu tagit fram en variant av appen för användning vid insättning av SSRI-preparat vid depression, säger Måns Lööf.

Arbetar med digital vårdutveckling

Prissumman på 100 000 kronor ska användas till en studie där den appen testas på 30 unga och 30 vuxna. I appen kryssar patienten i om de tagit sin medicin, de skattar också hur de känner sig och eventuella biverkningar. De inskickade uppgifterna visas i tydliga grafer och tabeller så att både patienten själv och läkare och sjuksköterskor kan följa hur medicineringen fungerar.

Måns Lööf är specialiserad inom neuropsykiatri och har arbetat som sjuksköterska inom barn och ungdomspsykiatrin i Gävleborg i mer än 20 år. Sedan ett år tillbaka har en tjänst som digital vårdutvecklare i regionen.

– Jag ska fånga upp det som andra skapar och hjälpa dem att genomföra sina idéer. Medarbetarnas lösningar på olika problem tas tyvärr ofta inte tillvara därför att det är så många steg när en idé ska utvecklas. Våra medarbetare är dessutom redan så pressade i sitt dagliga arbete att de har svårt att få tid och utrymme att tänka nytt, säger Måns Lööf.

Göra formulär digitala

Nu håller han till exempel på att se över administrationen kring alla formulär. Det visade sig att bara den sammanlagda administrationen kring ett enda av formulären krävde 33 arbetsdagar. Genom att göra dem digitala kan mycket tid sparas.

– Vi har en digital styrgrupp som arbetar med det, men också med andra saker som att göra poddar med information om ångest, sömn med mera. Vi vet ju att patienten bara uppfattar en liten del av informationen på besöket hos oss, i podden kan de lyssna i lugn och ro hemma, berättar Måns Lööf.

Vad han vet är hans tjänst unik och trots framgångarna med appen Hipr och stort intresse från andra regioner i landet har det inte varit helt enkelt att sprida den.

Tjänar inga pengar

– Det finns så otroligt stora möjligheter i det här. Det ökar patientsäkerheten och är till stor nytta för patienterna. Dessutom sparar det pengar och frigör vårdpersonalens tid till andra patienter. Ändå har de flesta regioner inga pengar avsatta till digital utveckling. Jag hoppas verkligen att de ska se möjligheterna i det här och lägger pengar på det framöver, säger Måns Lööf.

Själv tjänar han dock inga pengar på detta, det är ett val han har gjort.

– Jag har fått möjligheten att utvecklas i arbetet och jobba med det här och jag vill inte att skattepengar ska gå till vinster jag eventuellt skulle kunna göra på det. För mig är det största att jag kan hjälpa och förenkla för patienterna och minska stressen för mina kolleger. Att få det här priset var också en bekräftelse värd mer än pengar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida