Mas i Ludvika slår larm till Socialstyrelsen

Svårt sjuka patienter flyttas till kommunalt korttidsboende i Ludvika trots att de inte är medicinskt färdigbehandlade. Nu gör kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, mas, en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Hon kan inte längre garantera patientsäkerheten.

12 december 2011

Antalet vårdplatser har minskat på sjukhuset och som en följd av det ser Ludvika kommun nu hur svårt sjuka patienter flyttas till korttidsboendet Oasen.

– Jag tror att vi får lösa en del av landstingets problem eftersom vi i dag får patienter som för bara ett år sen aldrig skulle ha ansetts vara medicinskt färdigbehandlade, säger Maj-Britt Axelsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Ludvika.

Bara en sjuksköterska

En enda sjuksköterska finns dagtid för att ta hand om de vårdtunga patienterna. På kvällar och nätter finns ingen på plats, utan bara en resurssjuksköterska som ska vara på flera ställen.

– Patienterna är alldeles för svårt sjuka för att vi ska kunna klara det med den bemanning som vi har på de här tolv platserna i dag, säger Maj-Britt Axelsson.

Därför har hon nu satt ner foten och gjort en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.

– Jag kan inte ta ansvar för att det är patientsäkert längre och vill att Socialstyrelsen tittar på det här innan något händer, säger Maj-Britt Axelsson.

Patienter skickas direkt

Det händer till och med att patienter kommer direkt till korttidsboendet utan att någon läkare har bedömt dem. Så sent som i helgen kom en patient direkt med ambulans till exempel.

Maj-Britt Axelsson anser att det är hennes ansvar som mas att gripa in. Hon har informerat vård- och omsorgsnämnden och har stöd för att något måste göras.

– Men det är tufft att gå in och göra en lex Maria-anmälan, många känner sig säkert trampade på tårna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida