diabetesvård

Med ny teknik kan alla uppleva en insulinkänning

Med ny teknik kan alla uppleva en insulinkänning
Agneta Lindberg är nyvald ordförande i Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård, SFSD. Här testar hon hyposimulatorn. Foto: Anders Olsson

På årets diabeteskonferens för sjuksköterskor presenterades ny teknik som gör det möjligt för vårdpersonal, patienter och anhöriga att uppleva hur det känns när blodsockret blir allt för lågt.

En som provade den nya så kallade hyposimulatorn var Agneta Lindberg, ny ordförande i diabetessjuksköterskornas riksförening, SFSD.

– Det kändes obehagligt. Många med diabetes beskriver hur deras personlighet rinner ur dem när deras blodsocker blir för lågt, säger Agneta Lindberg och tar av sig de något klumpiga VR-glasögonen.

Användas i utbildningen

Enligt det läkemedelsföretag som visade upp tekniken ska den bland annat användas i diabetesutbildningar för vårdpersonal.

Drygt 200 diabetessjuksköterskor slöt upp på Norra Latin i Stockholm när Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård, SFSD, i går inledde sina nationella symposiedagar. I samband med symposiet valdes Agneta Lindberg till ny ordförande i föreningen. Hon tar över efter Ingela Bredenberg som suttit som ordförande de senaste fyra åren.

Årets diabetessjuksköterska

Som vanligt utsågs också Årets diabetessjuksköterska. Den här gången gick utmärkelsen till Ann-Cathrine Wiklander, på Österåsens hälsohem i Sollefteå. Det är det enda hälsohemmet i landet som drivs med offentliga medel.

Ann-Cathrine Wiklander – årets diabetessjuksköterska.

– Jag har världens roligaste jobb, sa Ann-Cathrine Wiklander som stolt tog emot blommorna och 25 000 kronor i form av ett utbildningsstipendium.

Flera gånger varje år arrangerar Ann-Cathrine Wiklander diabetesskolor. Hittills har cirka 500 personer genomgått utbildningen. Ann-Cathrine Wiklander undervisar även vårdpersonal i diabetes och föreläser om sjukdomen för patientföreningar och allmänheten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida