”Mer stress och lägre lön”

”Mer stress och lägre lön”
Norska sjuksköterskan Hege Lindgren har gått mot strömmen och börjat arbeta i Sverige.Foto: Jan Andersson

Norska sjuksköterskan Hege Lindgren arbetar i Östersund och ser stora skillnader mellan vården i grannländerna.

– Allt är annorlunda. Det enda som är sig likt är att patienterna är sjuka, säger Hege Lindgren på telefon från sin nya hemstad Östersund. 

Hela familjen flyttade med

Sedan februari i år arbetar hon på kirurgavdelningen vid Östersunds sjukhus. Tillsammans med sin svenske man och de två barnen valde familjen att bosätta sig i den jämtländska huvudorten när det var dags för de små att börja skolan.

Som sjuksköterska på lungavdelningen vid Lovisenberg Diakoni i Oslo hade Hege Lindgren positiva erfarenheter av att arbeta sida vid sida med kolleger från Sverige.

När hennes svenska arbetskamrater fick höra talas om flyttplanerna avrådde de henne från att söka jobb på grund av den dåliga arbetssituationen i Sverige. Ändå kunde hon inte föreställa sig vilken omställning hon stod inför.

Mer mat och fler patienter

Listan över olikheter kan göras lång. Mer stress och lägre lön är bara ett par exempel. Ett annat är kosten.

– I början tyckte jag att det var så mycket mat och fika hela tiden, både för patienter och personal. I Norge får patienterna varm mat bara en gång om dagen som de hämtar själva i kantinen. Endast de som är för sjuka blir serverade på avdelningen.  Vi i personalen åt när vi själva kunde och ville, det är ingen stämpelklocka som styr där. Men jag har lärt mig att uppskatta det här systemet, för patienternas skull och min egen, skrattar hon.

Men bakom den skämtsamma tonen finns ett allvar. På kirurgen har halva antalet sjuksköterskor ansvar för dubbelt så många patienter mot vad hon är van vid. Från fyra patienter till åtta per sjuksköterska.

Hon förstår att mycket av stressen beror på svårigheterna att få tag på sjuksköterskor, men den bristen finns även i Norge. Där går det lättare att få tag på vikarier och sjuksköterskorna behöver sällan byta av arbetspass för att täcka upp luckor.

Uppskattar teamarbetet

Som tur är finns det undersköterskor, en yrkeskategori som inte existerar i Norge. Hege Lindgren imponeras av deras kompetens och det fina samarbetet.

När undersköterskorna gör mycket av hennes tidigare arbetsuppgifter saknar hon den helhetssyn hon hade i hemlandet. Med färre antal patienter kunde hon göra allt, från hygien och mobilisering till läkemedelsutdelning och vårdplanering. Hon hade full koll på ”sina” patienter och det gav även utrymme för många goda samtal.

Hege Lindgren ser också att sjuksköterskekåren i Norge har en annan yrkesstolthet. Det handlar inte bara om att lönen är bättre, utan om justa arbetsvillkor generellt.

Trots de stora olikheterna trivs hon bra på sitt nya jobb. Stämningen mellan arbetskamraterna är mycket bra. Att hon sedan fick gå ned omkring 10 000 kronor i månaden i lön svider såklart i plånboken.

– Ja, det blev en dyrköpt kärleksaffär, säger Hege Lindgren och skrattar gott.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida