Arbetsmiljö

Mindre ont i nacken med särskilda glasögon

Mindre ont i nacken med särskilda glasögon
Fysioterapeuten Urban Lundkvist utvecklar glasögon med speciella prismor för landstinget räkning. Foto: Västerbottens läns landsting.

Västerbottens läns landsting har låtit ta fram ett par speciella prismaglasögon som ska minska besvären i nacke och axlar hos operationspersonal.

24 augusti 2016

När en nacke är framåtböjd mer än 20 grader ökar risken för smärta, enligt Arbetsmiljöverket. En operationsjuksköterska har inte sällan sin nacke böjd i mer än 40 grader under en operation.

Nu hoppas landstinget i Västerbotten att prismor i glasögonen som vinklar blicken nedåt ska vara en lösning på problemet med nackbesvär. I ett pressmeddelande berättas om att ett försök med prismaglasögon på 200 tandläkare och tandhygienister har fallit väl ut. Nästa steg är att testa glasögonen på en grupp sjuksköterskor som assisterar kirurgerna.

– Mitt arbete skulle påverkas mycket om jag inte kände av nacken och axlarna, säger en av de kirurgassistenter som kommer att delta i studien.

Statiskt arbete en risk

Valet av yrkesgrupp gjordes efter att en kartläggning från Företagshälsan visat att operationspersonal som har statiska arbeten är särskilt utsatta för värk i nacke och axlar.

Idén med prismaglasögonen kommer ursprungligen från Holland. I Västerbottens läns landsting utvecklas produkten av en fysioterapeut inom företagshälsovården.

Glasögonen används redan av ett antal tandläkare och tandhygienister inom landstinget. Våren 2017 ska resultaten från den nya studien sammanställas.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida